2024.03.28, Csütörtök

Vízkereszttel indul a jubileumi évad Kecskeméten

Katona József Színház

2016.09.02. 07:47

Shakespeare Vízkeresztjével indul az évad, majd jön a Mágnás Miska, Szilveszterkor pedig a Páratlan páros szerzőjének fergeteges vígjátéka szórakoztatja a közönséget.

Hirdetés

Vígjáték, lélektani dráma, operett, mesejáték – műfaji sokszínűség jellemzi a 2016/2017-es színházi évad műsorát Kecskeméten.

 

Idén megtörtént, ami a 120 éves kecskeméti Katona József Színházban talán még soha: főpróbahéttel kezdték az új évadot.

Kint még tombolt a kánikula, amikor a nagyszínpadon már az évadnyitó gálát próbálták.  Izgatottan készültek, hiszen a teátrum először adott otthont az Országos Színházi Évadnyitó Ünnepségnek, amely végül igazi örömjáték lett. A nézőtéren a színházi szakma színe-java foglalt helyet, akik előtt felidézték a teátrum elmúlt évadának legszebb pillanatait. 

A rövid nyári szünet után gőzerővel próbálják Shakespeare Vízkeresztjét. A gyerekekről sem feledkeznek meg! A Micsoda társaság! című mesejáték az új évad első bemutatója lesz. 

A Macska a forró bádogtetőn előadásukkal elnyerték a legjobb előadásnak járó díjat a Pécsi Országos Színházi Találkozón. Trokán Nóra a legjobb színésznő díját nyerte el ugyanitt – őt láthatják a Vízkereszt egyik főszerepében szeptember 30-ától. A Maszk-díj is Kecskemétre került, Csombor Teréznek köszönhetően.

Az első felnőtt bemutatót szeptember 30-án lesz: Shakespeare Vízkeresztjét mutatja be a társulat Trokán Nóra, Kocsis Pál, Csapó Virág, Szemenyei János főszereplésével. A rendező a Jászai Mari-díjas Mohácsi János.

 

 Az évad nagyoperettje a Mágnás Miska lesz, amelyet Rusznyák Gábor állít színpadra november közepén. Színpadra lép – többek között - Kőszegi Ákos, Dobó Enikő, Orth Péter, Hajdú Melinda, Sirkó László, Réti Erika és Pál Attila.  

 

A Szilveszteri bemutatót ezúttal Cseke Péter és Szerednyey Béla közösen jegyzi rendezőként. Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság című vígjátékát világszerte óriási sikerrel játsszák. A fergetegesnek ígérkező előadáson  Cseke Pétert, Szerednyey Bélát, Kiss Zoltánt, Danyi Juditot és Magyar Évát is láthatja a közönség.

 

Idén is rendez Kecskeméten Zsótér Sándor, aki Ibsen karakterdrámáját, a Hedda Gablert állítja színpadra, a címszerepben Trokán Nórával. Hedda alakja a drámairodalom egyik legösszetettebb női karaktere, nem véletlenül szokták női Hamletként emlegetni.

 

Végezetül az 1910-es évek Budapestje elevenedik meg Szép Ernő Vőlegény című darabjában, amelynek bemutatója április közepén lesz Szikszai Rémusz rendezésében.

A kecskeméti teátrumnak évről-évre több gyermek és ifjúsági nézője van. Nekik szánjuk a nagy sikerű És közben szól a dal… folytatását, ezúttal Donizetti muzsikájával, valamint egy hihetetlen családi nyaralást elmesélő Micsoda társaság című előadást. Mindkettőt Cseke Péter rendezésében láthatja a közönség.

A Kamaraszínházban a János vitézzel indul az évad (r.: Szente Vajk), majd következik a Kecskemét City Balett új önálló produkciója, a Requiem, amit februárban Schiller: Ármány és szerelem című drámája követ (r.: Rusznyák Gábor).

A Katona József Drámaírói pályázat nyertes művét felolvasó színházi formában ismerhetik meg a nézők. A pályázat különdíjasa, Réczei Tamás lett, akinek Katona József, avagy légy a pókok között fickándozik című művét Kocsis Pál rendezésében láthatja a közönség novemberben a Ruszt Stúdió Színházban.

 

Januárban ugyanitt Csehov Platonovját rendezi Szász János. A produkcióban színre lép – többek között - Kocsis Pál, Bognár Gyöngyvér, Nagy Viktor.


Az öt nagyszínházi bemutatóra, két gyerekdarabra, és a négy kamaraprodukcióra különböző bérletkonstrukciókat kínál a teátrum, amelyekhez többféle kedvezmény is igénybe vehető.