2021.03.05, Péntek

Szeptember közepén lesz a Kecskeméti Népzenei Találkozó

mti

2016.09.06. 09:31

A rendezvény ideje alatt egyedi, kézzel készített népi és iparművészeti portékák vására és kecskefőző-verseny is lesz.

Hirdetés

Szeptember közepén rendezik meg az ország egyetlen, autentikus népzenével foglalkozó fesztiválját, a több évtizedes múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozót.

Toókosné Börönte Erika, a rendező Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ programszervezője elmondta, a találkozó célja az autentikus magyar népzene, a népi kultúra Kárpát-medencei értékeinek népszerűsítése, ezért a tradicionális népzenei hagyományok ápolása mindig meghatározó eleme a rendezvénynek.


A találkozóra érkező népzenei hagyományőrző csoportok óvodai és iskolai rendhagyó órákkal készülnek, gálaműsorokat tartanak Kecskemét főterén, táncházakat szerveznek és a környező településeken is bemutatkoznak - sorolta a programokat.

A Széles a Duna címet viselő fesztivál hozzájárul az európai és nemzetközi kulturális együttműködéshez, hiszen a programokra nemcsak Magyarország területéről, hanem az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők, hogy minden magyar tájegység népzenéjét megismerhesse a közönség. 


A Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal szlovákiai, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és szlovéniai tagjainak részvételével zajló konferencia idei témái:

        a népzenei gyűjtések összehangolása, az adattárak digitalizálása, a népzenei versenyek módszertanának             ismertetése, a szakmai kiadványok bemutatása. 


A szeptember 16. és 18. között zajló, huszonhatodik alkalommal megszervezett népzenei találkozó programkínálatával a szervezők igyekeznek minél több korosztályt elérni, miközben kitüntetett figyelemmel fordulnak a fiatalok felé. Kiemelt fontosságú, hogy a gyermekek és fiatalok találkozása a népi kultúrával maradandó élményekkel szolgáljon, ezzel is mélyítve a magyarságtudatukat és az egyetemes kultúra iránti tiszteletüket - fogalmazott Toókosné Börönte Erika. 

Ennek szellemében szerveznek a magyar népmesék világát megidéző kézműves, animációs és filmes alkotásokat felvonultató tárlatot, beszélgetést Buda Ferenc költővel, népzenei matiné előadásokat és kézműves foglalkozásokat, de a résztvevők népi ügyességi játékokban is kipróbálhatják magukat. 
    

Ajánló

Hirdetés

Hirdetés