2024.03.28, Csütörtök
Éjszakai pillangók után kutatott a híradó a Kiskunságban

Éjszakai pillangók után kutatott a híradó a Kiskunságban

hirado.hu

2016.09.13. 08:01

A lepkefajok száma Magyarországon több ezerre tehető. Az éjszakai lepkék országszerte előfordulnak, különböző élőhelyeken, különféle fajok találhatóak.

Hirdetés

Molylepkevadászaton járt az M1 – Kék bolygó című műsorának stábja a Kiskunságban. Orbán Gábor és Katona Andrea lelkes környezetbarátok, évek óta tanulmányozzák és fotózzák ezeket a félreismert rovarokat.

De nemcsak ők kedvelik a különös, éjszakai lényeket. Gyakran látogatnak hozzájuk külföldi természetjárók, hogy a lepkékben gyönyörködhessenek.

Orbán Gábor kifejtette, van, akinek hatalmas élmény, hogy olyan fajgazdagságot láthat itt, amit náluk már nem.

Hozzátette, az angol vendégek szavai szerint már sokszor előfordul, hogy egyik városból elutaznak a másikba, gyönyörű vidéki környezetben, és egész úton egyszer sem kell bekapcsolni az ablaktörlőt, mert nincsen semmilyen rovar.

 

A lepkefajok száma Magyarországon több ezerre tehető. Molnár László természetvédelmi szakember a műsorban elmondta, tulajdonképpen kétfelé van választva a lepketársadalom: vannak a nappali lepkék és az úgymond molylepkék. Ezen belül, amit az angol molynak nevez, az nálunk inkább éjszakai lepke.

A ma már kiszáradt Kondor-tó medrétől néhány lépésre a szakember és családja otthonában is komoly becsben tartott élőlények az éjjeli lepkék. A dolgozószobájának falán lógó képeket is ő festette, éppen azért, hogy megmutassa, milyen sokszínű és különleges ez az állatcsoport.

Az éjszakai lepkék Magyarország szerte előfordulnak, különböző élőhelyeken, különböző fajok találhatóak. Ezért egy-egy, a lakásba betévedt termetesebb példány esetén érdemes inkább a vaskos rovarhatározót felcsapni, mint gondolkodás nélkül molynak minősítve a szegény jószágot, azzal lecsapni őt – hangzott el a műsorban.