2024.04.20, Szombat

A Parlamentben szelfiztek a Kurultáj résztvevői

mti

2016.08.11. 18:26

A Kurultáj, Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye a a Parlamentben vette kezdetét csütörtökön. A rendezvényen 12 országból, 27 hun és türk tudatú nemzet képviselője vesz részt.

Hirdetés

Az eseményen köszöntötték a rendezvényen résztvevő küldöttségeket - köztük a török, üzbég, azeri, kirgiz, kazak, türkmén, ujgur, baskír, tatár, jakut, csuvas, burját, tuva, balkár, dagesztáni vendégeket - és a neves olasz nyelvészt, Angela Marcantoniót is, aki szombaton az uráli nyelvcsalád állapotáról és a magyar nyelv eredetéről tart előadást.

 

Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvényét az idén augusztus 12. és 14. között, péntektől vasárnapig szervezi meg Bugacon a Magyar-Turán Alapítvány.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke a Parlamentben elmondta: a hagyományőrzés egyedülálló formája a Kurultáj, a magyar honfoglalás előtti korhoz visszanyúló, messze az őstörténeti időkbe is visszavezető nagyrendezvény.
- A Kurultáj a rokonságtudat, a kulturális testvériség, a közös kulturális hagyományok felkutatásának ünnepe - mondta.

 

Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: a Kurultáj egyik legfontosabb célja, hogy a határon átnyúló kapcsolatokat is ápolja, így a magyar nemzetet kulturálisan egyesítse, és a rokon nemzeteket kulturálisan közelítse egymás felé.

 

 

Kurultájon több mint 50 zenei program, köztük a Szibéria hangjai című koncertsorozat, a Vazul vére című rockopera, valamint táncház is várja a látogatókat.
A programok között a Bodrogköz honfoglaláskori leletanyagát bemutató régészeti és antropológiai kiállítás, köböreverseny - az alföldi juhászok által egészen a 19. századig űzött lovasnomád játék -, kézműves vásár, íjászverseny és szablyavívás, valamint számos hagyományőrző bemutató is szerepel.
A legnagyobb látványosság idén is a seregszemle lesz, amelyre eddig közel 300 lovas jelentkezett korhű felszereléssel és fegyverekkel.

KultúraBugackurultáj