2024.04.26, Péntek

Hitler jubileum

2014.04.20. 07:07

Húsvét vasárnap lesz a náci diktátor születésének 125. évfordulója. Idén emlékezünk meg a "nagy háború" kitörésének centenáriumáról is. Adolf Hitler anno 1914-ben öltött magára egyenruhát. Ki sejtette akkor, hogy az egykori frontharcos majdan a második világégés kirobbantója lesz?

Hirdetés

Az 1932-ben német állampolgárságot szerzett Adolf Hitler (1889-1945) az Osztrák-Magyar Monarchia szülöttjéből lett a Harmadik Birodalom diktátorává. Művész, őrült, vérszomjas szörny? A náci vezér „titkának” megfejtésére ma is sokan tesznek kísérletet. Pláne, hogy most lesz az első világháború kitörésének centenáriuma. Maga Hitler a bajor hadseregben szolgált. Több esztendőnyi sárdagasztás, vérontás, aztán területvesztés és a császárság összeomlása lett az 1914-től 1918-ig tartó „villám” akció vége. II. Vilmosra három évtizednyi uralkodást követően pedig hollandiai emigráció várt: 1941-ben odaküldött majd horogkeresztes koszorút koporsójára a Führer.
De ne szaladjunk ennyire előre! Hiszen ott volt még az „arany 20-as” évek. Josephine Baker fedetlen keble és banánszoknyája akkor még jobban lázba hozta az embereket, mint a kevésbé erotikus mozgású Joseph Goebels propagandája. Bulla Elmától Balázs Béláig magyar művészek is százával találtak értelmes kenyérkeresetet a végzete felé rohanó világvárosban. Az NSDAP voksdiadala, az osztrákból németté lett Hitler hatalomra kerülése 1933 januárjában percek alatt véget vetett a „mosolyországának”. Fáklyafényben náci csizmák masíroztak a Brandenburgi kapun keresztül. Négy hét múlva lángolt a berlini Reichstag: majd könyvek égtek, zsinagógák, s emberek... 75 éve aztán elkezdődött Hitler második világháborúja.

Forrás: mix.hu