2024.05.30, Csütörtök

Betlehemesek határtalan Örömhíre

2015.12.04. 13:23

Hirdetés

A Bekecs Beregszász – Kecskemét Baráti Társaság Egyesület 1999 óta építi kapcsolatait Beregszásszal. Ennek része a fiatalok cserelátogatása is. Az évek során a kapcsolati háló tovább terjedt Erdélyre, Felvidékre, Délvidékre – így tematikus rendezvénnyé, kölcsönös közös cserelátogatássá bővült. Az adventi időszakban négy országban élő magyar fiatalok utaznak egymáshoz, egy ötödik ország egyik városába.

Idén így nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Kárpát-medencei Betlehemes Diák-találkozó. A rendezvény helyszíne a Csíkszeredához tartozó Csíktaploca. December 9. – 13. között ide várnak a Beregszász melletti Kisbégányról, Kassáról, Kecskemétről és Szabadkáról 70 diákot és kísérőiket, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak egymással és erdélyi vendéglátóikkal. Közben pedig a régi jó betlehemes hagyományok felelevenítésével hirdessék az Örömhírt: a Megváltó születését.

A színes programok során minden adott egymás életének, kultúrájának megismerésére, az ünneplés mellett a résztvevők átélik a mindennapok valóságát is. Legfontosabb mégis a sok helyen bemutatásra kerülő betlehemes játékuk, mely őseink üzenetét közvetíti: karácsonyi örömre, közösségi alkotásra, szolidaritásra hívja az ifjúságot. Ezt az együttérzést fejezi ki az a sok – sok „cipősdoboz” ajándék, amit a kecskeméti óvodások és iskolások gyűjtöttek össze, és küldenek ki – ezúttal a Nagy Imre Általános Iskola rászoruló tanulóinak.

A találkozót az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő HATÁRTALANUL! programja, a Bekecs Beregszász – Kecskemét Baráti Társaság szervezésében a Nemzeti Együttműködési Alap, a kecskeméti Városi Támogatási Program, a Lurkó Diáksegítő Alapítvány, a Kecskeméti Főplébánia és számos magánszemély támogatja.

(A Kárpát-medence kulturális régiójában több mint ezer éves múltba mutat a karácsonyi betlehemezés hagyománya. A török időkben népmozgalommá válva, népnyelven, egészen profán helyeken, például piactereken is előadták. A hódoltság ideje után iskoladrámákként mindenütt a pedagógia eszköze lett. Betlehemezéssel házalva gyűjthettek a diákok tanulmányaik költségeire, hiszen az előadáshoz, beláthatatlan idők óta, karitatív, szociális-kulturális célú adományozás, vendéglátás is tartozott. A XIX században az Akadémia először a szövegvariánsokat kezdte felkutatni, később neves zenekutatók (többek közt Kodály Zoltán) a dallamvilágot is rögzíteni kezdték. A rendszerváltásig helytelenítették, a „sötét középkor” bélyegével száműzték. 1990 után a civilizációépítő játékot, közösség-kulturális népszokást helyi csoportok karolták fel. A rendkívül sokszínűvé vált, néprajzilag értékes betlehemes játékok, kellékeikkel, nyelvükkel, zenei és táncos mozgásvilágukkal az alkotó népművészet dramatikus ikonjainak, a civilizációszervező néplélek humorral és fényességgel áthatott megnyilvánulásainak tekinthetők. A betlehem-járás a népi színjátszás téli ünnepköri szent formája.)

fotó: behir.hu

Galéria

KözösségBetlehemesek határtalan Örömhíre

Ajánló