2024.03.29, Péntek

Szupernagyikat avattak a kecskeméti Városházán

kecskemet.hu

2018.06.12. 11:00

Hétfőn délelőtt tartották a CédrusNet Kecskemét Mintaprogram záróeseményét. A hivatásos nagyszülő – Szupernagyi Programot nagy érdeklődés övezte, az első Szupernagyik ma vehették át a „bizonyítványukat”.

Hirdetés

2018 áprilisában hirdették meg az egész országban egyedinek számító programot, amelynek középpontjában az 50 év feletti szakemberek tudásának, tapasztalatának, rejtett erőforrásainak hasznosítása áll. Az érintett korosztály nagy érdeklődéssel fogadta a társadalmi modellkísérletet, amelynek eredményéről a záró rendezvényen számoltak be.

Az első hivatásos nagyszülő tanfolyamja az volt, hogy felkészült, modern ismeretekkel rendelkező pótnagyik segíthessék az erre igényt tartó családokat. A pótnagyik pedig - kiegészítve jövedelmüket -, átadhassák élettapasztalatukat a következő generációk számára. A szervezők minden várakozását felülmúlta a program sikere:

54-en jelentkeztek, közülük 22-en nyertek felvételt a tanfolyamra, és ma ugyanennyien - 21 Szupernagyi és egy Szupernagypapi vehette át a részvételt igazoló dokumentumokat.

A Szupernagyi tanfolyam része az önkormányzat által támogatott CédrusNet Kecskemét programnak, amely az idősödő társadalomban rejlő lehetőségek kihasználásának új módszereit, eszközeit keresi. A hároméves program egy helyi kutatással indul, mely mintegy 10 millió forintból valósul meg. Ennek eredményeire támaszkodva kezdődik meg a társadalmi innovációs eszközök fejlesztése, bevezetése.

 

Az első Szupernagyik Szöllősi Péter kecskeméti társasjátékát kapták ajándékba.

A záró eseményen Engert Jakabné képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd beszélt a program fontosságáról. Sárközy Erika, a CédrusNet Kecskemét Mintaprogram szakmai vezetője pedig beszámol az elvégzett munkáról.

Mint kiderült az indulást alapos előkészítő munka előzte meg, a jelentkezőket pedig számos beszélgetésen, pszichiáter bevonásával is tesztelték, valóban alkalmasak-e arra, hogy gyerekekkel foglalkozzanak.

Sárközy Erika elmondta, a tanfolyam résztvevői biztosan felkészültek a családok támogatására, egy összetartó csapattá váltak, akik remélhetőleg később is tartják majd a kapcsolatot.

A tanfolyam részeként 440 órás önkéntes munkát is végeznek, többek között a Katona József Könyvtárban, a Hírös Agórában, a Szent Család Plébánia nyári táborain illetve a 650 éves Kecskemét rendezvényein.

A generációk közeledését is célul tűzték ki a tanfolyamon. Ezt a célt szolgálta az is, hogy a Bányai és a Bolyai Gimnázium tíz diákja önkéntes mentorként segített eligazodni a nagyikat az okos telefonok „útvesztőiben”.

A rendezvényen azt is elmondták, szeptemberben újabb kurzust indítanak. Bár már most nagy az érdeklődés, a [email protected] még lehet jelentkezni.

A gyerekes családok nyílt napon ismerkedhetnek majd meg a végzett Szupernagyikkal, akik egyébként az Első Kecskeméti Szupernagyik facebook csoportban érhetőek el.

KecskemétKözösségCédrusNet Kecskemét MintaprogramSzupernagyi Program