2024.03.28, Csütörtök

3 tipp, amivel tiszta (digitális) lappal kezdjük az évet

hirado.hu

2018.01.04. 09:52

Számítógépünk óriási mennyiségű böngészési adatot tárol, gyakran olyanokat is, amiket igazán nem sejtenénk.

Hirdetés

Új év, új kezdet: gyors rendcsinálás gyanánt töröljük ki az előzményeket.

 

1. Google

A keresőóriásnak az a dolga, hogy mindent tudjon, minden lépésünkről nyilvántartást vezessen, hiszen csakis így tud megfelelni legfőbb feladatának, a „személyre szabott”, azaz hatékony hirdetések elhelyezésének.

Akinek van Google-fiókja, annak korántsem elég a böngészés közben összeszedett sütiket kiirtani, mert a technikai óriás mindent archivál, amit csak valaha is kerestünk, s órára és percre rögzíti a helyszíneket is, amelyeken jártunk.

A jó hír az, hogy a szervereiről (látszólag) minden törölhető.

A rossz, hogy csak „látszólag”, mert sokak szerint mindössze a mi szemünk elől tűnik el a tartalom. De legalább, ha bárki feltörné a Google fiókunkat, az illetéktelen behatoló hozzánk hasonlóan sem látna semmit törlés után.

Ide kattintva, vagy a böngészőbe írva, hogy google.hu/maps/timeline, a felhasználónevünkkel, jelszavunkkal megláthatjuk, a Google szerint mikor, merre jártunk.

Ezen az oldalon sok más is kiderül.

Szerencsére az említett törlés lehetősége is rendelkezésre áll, s itt némi finomhangolást is megenged a keresőóriás kíváncsisága.

 

2. Facebook

A közösségi portál ugyanúgy rögzít mindent, mint a Google.

Csak az adatok az oldal természeténél fogva eleve sokkal személyesebbek, hiszen a posztok, kedvelések, megosztások a magánélet, a pillanatnyi hangulat, a vonzalmak kifejezéséről szólnak.

És ismét nem csupán a tolakodó hirdetésekről, meg a Facebook aggályos véleménybefolyásoló tevékenységéről lehet szó.

Hanem például arról, hogy feltörhetik a felhasználó fiókját, vagy a véletlenül nyitva hagyott számítógépén, mobiljában néz szét valaki illetéktelenül.

Szerencsére lehet törölni a fiók elérhető adatait.

A kissé elrejtett beállítások eléréséhez a Facebookon kattintsunk a jobb felső sarokban látható lefelé mutató háromszögre, majd a „Tevékenységnapló”-ra.

A Tevékenységnapló jegyzi minden egyes mozdulatunkat a Facebookon.

A balra megjelenő oszlopban a Fényképek, Kedvelések, Hozzászólások menüpontban tehetünk rendet, majd a „Továbbiak”-at választva többek között a keresési előzményeket is el tudjuk tüntetni.

 

3. Nem fecsegő kereső

A Google pontos válaszokat ad, talán a lehető legpontosabbakat a feltett kérdésekre – sajnos azonban időnként elég nyers kereskedelmi érdekek szerint fogalmaz.

Vannak olyan nonprofit keresők, amelyek nem tartják nyilván a felhasználók érdeklődését, s nem tesznek eléjük „személyre szabott” hirdetéseket.

Ilyen például a DuckDuckGo, vagy a remek Ixquick, a világ talán legnagyobb privát kereső oldalai.

Az Ixquick nem rögzíti az IP-címünket, böngészőinformációinkat vagy keresési előzményeinket.

Ennek a keresőnek az igazi mágiája a „proxy keresés” funkciója.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felkeresett weboldalaknak fogalmuk sincs, milyen IP címet használunk. A proxy persze lelassíthatja a kereséseket: ez az ára a (majdnem) láthatatlanságnak.

Itt olvashatnak a magánélet radikális védelmezői arról, hogy miként rekeszthetik ki a Google-t akár minden tevékenységükből.

Addig is töröljük az összes böngészőnkből – a Chrome-tól az Explorerig – minden 2017-es, vagy még régebbi keresési előzményünket. Sajnos a böngészők nem mindig könnyen elérhető helyen, többnyire valahol a Beállítások/ Speciális/ Böngészési előzmények elnevezésű menüpont táján teszik lehetővé a múlt felszámolását.

Gyorsabb böngészőt, kis helyet, némi privát szférát nyerünk a fáradozás jutalmaként.

forrás: hirado.hu

KözösségFacebookgoogleböngésző