2024.07.16, Kedd

Több százezer családnak jelent segítséget az új otthonteremtési program

2016.01.03. 08:31

Több százezer családnak jelenthet segítséget a január 1-jével elindított új, 10+10 millió forintos otthonteremtési program a kormány számításai szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombati, budapesti sajtótájékoztatóján. 

Novák Katalin szerint a családok nagy többsége érezheti majd, hogy jelentős kormányzati segítséget kap az otthonteremtéshez. 
Aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, és benyújtja igényét, az meg is kapja a támogatást, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott - fűzte hozzá.
Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkár azt közölte, az igénylők már felkereshetik a pénzintézeteket, tájékozódhatnak és beadhatják kérelmüket.
Az államtitkárok, összegezve az új otthonteremtési program fontosabb részleteit, egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a 10+10 millió forintos támogatást, illetve kedvezményes hitelt azok a nagycsaládosok - vagy 10 éven belüli időre kettőnél több gyermeket vállalók - vehetik igénybe, akik új lakást, vagy házat vásárolnak,  építenek. Ha már van lakóingatlanuk, nem kell eladniuk azt, de a támogatással megvásárolt új lakásba vagy házba valamennyi családtagnak át kell költöznie.
Tájékoztatásuk szerint a szabályozás lehetőséget ad tetőtér-beépítésre, vagy emeletráépítésre is abban az esetben, ha az önálló új lakóingatlannak minősül.
A kedden bejelentett új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a korábbi csok-ra épül, azt bővíti azzal, hogy a három-, vagy többgyermekes családok (vagy kettőnél több gyermeket vállalók) számára 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá ugyanekkora összegű kedvezményes hitelt biztosít.
Novák Katalin elmondta, az új otthonteremtési program elemei közé tartozik a nagycsaládosoknak nyújtott 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és az ugyanekkora összegű kamattámogatott hitel biztosítása mellett a lakásépítési áfa csökkentése is.
Bővülnek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Így például már nem számít, milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltörlik az ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadják azt is, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt.
A könnyítések közé tartozik az is, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is.
A csok-ot igénylőknél - előre vállalt gyerekek esetén - már elegendő, ha az egyik fél 40 év alatti, míg a már meglévő három gyerek esetében semmilyen korhatár nincs.
Novák Katalin azt hangoztatta, hogy a kormány a legnagyobb mértékű támogatást azok számára nyújtja az új programmal, akik legalább három gyerek felnevelését vállalták, vagy vállalják a jövőben.
Szavai szerint ez azt jelenti, hogy ha ma Magyarországon egy fiatal úgy dönt, hogy házastársával 10 éven belül három gyermeket vállal, akkor akár saját forrás nélkül is otthont tud teremteni.
Novák Katalin közölte, konkrét kérdésekkel már hívható az Emmi 06-1-795-31-68 telefonos ügyfélszolgálata, továbbá a tárca www.csalad.huoldalán várhatóan a következő héttől elérhetőek lesznek az új programról szóló részletes információk.
Hornung Ágnes egyebek mellett arról beszélt, hogy a kedvezményes hitel a csok mellett igényelhető új lakások, illetve házak építésénél vagy vásárlásánál.
Azt is mondta, hogy az áfa-visszatérítési támogatást a már folyamatban lévő építkezések esetén is lehet igényelni, de fontos feltétel, hogy a bekerülési költség 70 százalékáról saját névre szóló számlával kell rendelkeznie az igénylőnek. 
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára kedden ismertette az új otthonteremtési program - rendeletben rögzített - fontosabb elemeit.  E szerint januártól a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel lehet igényelni az otthonteremtési kedvezményt. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.
Közölte, új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. 

mti

fotó: pwdconsulting.hu

Galéria

Közéletotthonteremtési program

Ajánló