2024.07.27, Szombat

Tűzmegelőzési Bizottság alakult Bács-Kiskun megyében

2013.01.31. 08:45

Alakuló üléssel kezdte meg munkáját a Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság január 30-án. A szervezet célja, hogy tevékenységével felhívja a figyelmet a tűz elleni védekezés fontosságára, a tűzmegelőzési feladatok ellátásának támogatásával, javítva a megye közbiztonságát.

A rendezvényt Dr. Farkasinszki Lóránt tű. alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, mint a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság elnöke nyitotta meg. Beszédéből megtudhatták a jelenlévők, hogy az elmúlt évhez képest megnövekedett hazánkban a tűzesetek száma. A lakóingatlanokban és a gazdasági szereplők vagyontárgyaiban évente országosan tízmilliárdos nagyságrendben keletkeznek károk tűz következtében. Évente legalább száz ember hal meg tűzesetekben, és tízszer ennyien sérülnek meg ezek során. Az ipari ágazatot is jelentős károk érik a tüzek miatt, a termeléskiesés okozta veszteség a tűzkár értékének többszázszorosa is lehet.

A nyitóbeszédet követően Gyapjas János tű. őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság alelnöke ismertette a bizottság felépítésének és működésének részleteit.
A Megyei Tűzmegelőzési Bizottság az Elnökségből és a Koordinációs Testületből áll. A bizottság elnöke Dr. Farkasinszki Lóránt tű. alezredes, megyei igazgató. Társelnökök: Dr. Kerényi János kormánymegbízott, Bányai Gábor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára által jelölt Gönczi László E.ON Földgáz Storage Zrt. vezető szakértője. A Koordinációs Testületbe olyan civil szervezetek, magánszemélyek kaptak meghívást, akik javaslataikkal, tevékenységükkel hatékonyan tudják segíteni a Megyei Tűzmegelőzési Bizottságot céljai elérésében. A Koordinációs Testület félévente legalább egyszer, a munkabizottságok a feladatok végrehajtásának függvényében üléseznek.
Összesen kilenc munkabizottság alakult, három már februárban megkezdi a munkát:
• Lakóépületek tűzvédelme (benne a tüzelő fűtő berendezés, CO témakör is),
• Szabadtéri tüzek megelőzése, kárelhárítás,
• Lakosságtájékoztatás, média.
Továbbá a Megyei Tűzmegelőzési Bizottság keretein belül megalakult a Tűzvédelmi Szolgáltatók Kollégiuma, amely a megyében tevékenykedő tűzvédelmi szolgáltatókat akarja megszólítani rendszeres kommunikációval, továbbképzésekkel.

Az igazgatóhelyettes beszédében szólt arról is, hogy megyénkben jelentős problémát okoznak a szabadtéri tüzek. Az erdő, vegetációs tüzekkel kapcsolatos tűzoltói beavatkozások száma sajnos jelentősen megnövekedtek a tavalyi számokhoz képest. (2011-ben 657, 2012-ben 1088 eset). A száraz növényzetben és avarban keletkezett tüzek kiemelkedően nagy száma a tavaszi, kora nyári időszakra tehetőek. Számos esetben egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lettek volna ezek a káresetek. A természet, a környezet rendkívül lassan regenerálódik egy jelentősebb ökológiai pusztítás után. Ezért a 2012 végén alakult Országos Tűzmegelőzési Bizottság, és a mintájára létrehozott Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság célja hatékony megelőzéssel csökkenteni ezeket a károkat.

forrás: http://bacs.katasztrofavedelem.hu