2024.07.27, Szombat

Óvatosan az iskoláknál!

2013.05.13. 19:27

A gyermekek védelme érdekében módosultak a közlekedési szabályok. A „Gyermekek” táblával jelölt szakaszokon 30 km/órás sebességre kell lelassítani, tudatta Albert Antal, a Kiskun Autósiskola bajai kirendeltsége vezetője.

A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla mutatja, hogy milyen távolságon belül kell a 30 km/órát tartani. Kitétel: kivéve, ha más közúti jelzésből más következik. Baján például a főiskola Szegedi úti épületénél, a szentistváni iskolánál, a kiscsávolyi templomnál és óvodánál, valamint a Szent Antal utcában lehet találkozni ilyen jelzőtáblákkal.
A KRESZ-ben más is változott. Pontosították az iskolabusz fogalmát. Előírták, milyen egyéb jelzéseket kell kihelyezni, hogy a jármű gyermekeket szállító busznak minősüljön. Eddigi az volt a szabály, ha lakott területen menetrend szerinti autóbuszt látunk, amelyik szeretne elindulni, segíteni kell. El kell engedni a járművet lassítással vagy akár megállunk. Ez most kiegészült azzal, hogy a gyermekszállító autóbusz indulását is segíteni kell. Akik nem tartják be az új szabályokat, 5-150 ezer forintig terjedő bírságot fizethetnek, tudatta a szakember.