2024.07.27, Szombat

Megújuló piactér Kalocsán

2013.02.21. 10:23

Megújul, korszerűsödik Kalocsa piactere. Nem csak külsőségekben várhatóak változások, hanem a vonatkozó szabályokat is újragondolják. Városunk egyik fő kereskedelmi központjává válhat a piac? Portálunknak Búcsú Lajos nyilatkozott.

Új kerítést kap és teljesen fedetté válik a kalocsai piactér, emellett műszakilag és esztétikailag is korszerűsödik és kibővül az ott található nyilvános illemhely. A március elején kezdődő beruházás májusra fejeződhet be. Módosul a piacrendelet is, ami által némileg változnak az asztalbérlés és az árusítás feltételei. Cserébe a város kiveszi részét az itt folyó kereskedelmi tevékenység reklámozásából. Minderről Búcsú Lajos, a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft. vezetője nyilatkozott portálunknak.

– A piac átadás-átvételét követően milyen tapasztalatokat szerzett a kft?
– A piacot 2012. augusztus 1-jétől üzemeltetjük. Az első időszakban az volt a legfontosabb, hogy felmérjük a helyzetet, megnézzük a vásárlók és az ottani árusok igényeit, és ennek megfelelően próbáljunk meg a piacot jobbá tevő átalakításokat végezni. Az első tapasztalatok szerint kialakult szokások alapján jól működik a piac, de bizonyos szabályok, szokások, például az asztalfoglalás rendszere, anomáliákat is tartalmaznak. Van, aki 10-20 éve, esetleg még régebben foglal asztalt családilag, de csak fél évre, így az asztal nincs egész évben kihasználva. Azt jónak tartjuk, hogy sokan ragaszkodnak a régi helyükhöz, és kialakulnak megszokott elárusító helyek. A város érdeke viszont az, hogy a piacot gazdaságosabbá tegyük, és hogy esetleg távolabbról érkező árusoknak is tudjunk helyet adni. Ezért megpróbáljuk – a korábbi rendszert egyelőre megtartva – szabályozni a piaci asztalfoglalást. Az árusoknak december 15-éig kellett volna lejelezniük, hogyha 2013-as első negyedévében, vagy a továbbiakban használnák az asztalokat. Még vártunk plusz egy hónapot, január 15-től viszont annak adtuk ki az asztalokat, akik kifizették a helyfoglalást. A város érdeke ez, és mint vagyonhasznosítónak, nekünk elsősorban ezt kell szem előtt tartanunk.

A kiszámíthatóbb szervezés mellett másban is szeretnénk segíteni az árusoknak. Egyrészt március 1-jétől felújításba kezdünk, amely szebbé, jobbá fogja tenni a piacot. Szép kerítéssel fogjuk ellátni, a mostani pavilonok fölé pedig egy hosszabb tető kerül majd. Ám a legnagyobb előrelépés a vizesblokkok, a WC és a mosdó rendbehozatala, ugyanis e téren, főleg a lefolyókkal kapcsolatban óriási gondok vannak. Bizonyos lefolyókat nem a rendeltetésnek megfelelően használják az árusok, amin mindenképpen változtatni kell, hiszen ez a fő oka annak, hogy a piacon megjelentek a rágcsálók. Ez már a korábbi években is probléma volt. A megoldás nem a rágcsálóirtás, bár nyilván arra is szükség van. De ha a zsíros és egyéb élelmiszermaradékokat a lefolyó helyett a szelektív hulladékgyűjtés keretében a megfelelő helyre dobják, akkor higiénikusabb lesz a piac, és az üzemeltetése is olcsóbb lesz.

– Korábbi évek tapasztalata, hogy a piac, amikor ott éppen nincs árusítás, akkor közösségi térként is funkcionál, ám ez sokszor szemetelést és rongálást von maga után. A jövőben ez ellen is tesznek valamit?
– A felújítás megoldja ezt a problémát, annak keretében ugyanis teljesen zárttá válik a piac. Ez azt jelenti, hogy a piacon lévő üzletek zárásával egyidejűleg a kollégáim lezárják a piacot, ahová így az éjszakai randalírozók már nem tudnak bejönni, ezzel mi könnyebben tudjuk tisztántartani, karbantartani és a másnapi piaci rendezvényekre már tiszta, szép piacot kapnak a vásárlók.


Mit lehet tudni a vizesblokkok felújításáról? A város nagyon szűkösen áll nyilvános mosdók, vécék területén. Hogy fog ez ott üzemelni?
– Lényegében a piaci WC eddig is nyilvános WC-ként működött. Nem csak a piacon vásárlók használták, hanem a belváros járókelői is igénybe vehették. Ám sem a kapacitása, sem a műszaki állapota nem volt megfelelő, hogy nyilvános WC-ként üzemeltethessük. Viszont a felújítás után nőni fog a kapacitása, és szebb környezetben, biztonságosabban és folyamatosan tudjuk majd akár nyilvános WC-ként is működtetni. Annál is inkább szükség lesz erre, mert már most is szakítottunk azzal a hagyománnyal, hogy a piacon csak szerdán és szombaton van valamiféle rendezvény. Vasárnaponként kísérletképpen bolhapiacot szervezünk, és terveink szerint más napokon további rendezvények lesznek a téren, a jobb kihasználtság érdekében.

– Milyenek a bolhapiaccal kapcsolatos tapasztalatok?
– Úgy látom, nagyon megörült neki a lakosság, megjelentek az árusok is. Talán az időzítés nem volt a legjobb, mert az elején viszonylag sok árus és sok vásárló volt, majd az utóbbi néhány hétben a zord időjárásnak köszönhetően kevesebben jöttek. De én biztos vagyok benne, hogy ha kitavaszodik, akkor ez egy nagyon népszerű rendezvénye lesz vasárnaponként a városnak.

A teljes interjú a kalohirek.hu oldalon olvasható!