2024.07.27, Szombat

Felmondana fotóriporterei nagy részének a PLT

2013.07.25. 05:29

Választás elé állította a Pannon Lapok Társasága lapjainak fotóriportereit: vagy a fizetésüket jelentősen csökkentő, nehezen teljesíthető feltételeket szabó új szerződést írják alá, vagy a felmondásukat.

A rovatvezetőknek státuszuktól is meg kellene válniuk. Az érintettek – köztük egy Sajtófotó-nagydíjas fotós – nagy része tiltakozik; a Sajtószakszervezet tárgyalásokat kezdeményez. A négy megyei és egy városi napilapot kiadó Pannon Lapok Társasága (PLT) alkalmazottai az előző hetekben újraalakították a Sajtószakszervezet helyi alapszervezeteit, hogy megfelelően tudják érvényesíteni az érdekeiket. A lépésre a tagok szerint azért volt szükség, mert a PLT változásokat foganatosított a munkajogi státuszukban, bérezésükben, a munkájuk szervezésben, teljesítményük értékelésében, és további intézkedéseket is bejelentett. A három, a szakszervezet alapszabályának megfelelően megválasztott alapszervezeti titkár közül kettő rövidesen megkapta a felmondását, mivel nem írták alá az új munkajogi szerződéseket – vagyis nem fogadták el azokat a kedvezőtlen feltételeket, amelyek miatt a szervezetek megalapítása mellett döntöttek.

Kevesebb fizetésért több munka

Vezetőinek nyilatkozatai és beszámolói alapján a PLT évek óta nyereségesen működik, ennek ellenére a közelmúltban száznál több munkatársat érintő leépítést hajtottak végre. „A PLT mindig is nyereséges cég volt, nem azért kell költséget csökkenteni, mert tűzoltásra van szükség” – nyilatkozta korábban Szabó Miklós ügyvezető elnök. Az elmúlt hetekben a PLT folytatta az átszervezéseket, amelyeknek keretén belül – az eMasa több forrásból megerősített információi szerint – minden lap fotórovat-vezetője és fotóriportere új szerződést kapott.

Benkő Sándor (Vas Népe): Utolsó nap a tűzősoron – részlet a 2003-as Sajtófotó Pályázaton Nagydíjjal kitüntetett sorozatból
Az új szerződés törli a rovatvezetők státuszát, akik így fotóriporteri beosztásból koordinálnák kollégáik munkáját. A szerződés emellett alapjaiban alakítja át a bérezést: a munkatársak fizetésének körülbelül a fele az alapbér, a többit informátoraink szerint „gyakorlatilag teljesíthetetlen” teljesítménykvóta alapján kapnák meg. „Az új szerződés rendkívül egyoldalúan képviseli a PLT érdekeit: nem veszi figyelembe például a lapnál eltöltött éveket, két hónapos felmondási időt tartalmaz, és kizárólag a köztelezettségeket és a szankciókat fogalmazza meg, a munkatárs jogairól nincs szó benne” – mondta az eMasának a cégcsoport munkatársa. Völgyi Attila fotóriporter blogjában azt írja: „a szerződés azt is tartalmazza, hogy a munkáltató egyoldalúan, bármikor módosíthatja az alkalmazottak fizetését, felülbírálhatja a teljesítményüket, és annak elbírálási rendszerét bármikor egyoldalúan módosíthatja”.

Több forrásból megerősített információink szerint az új szerződés létrehozását nem előzte meg semmilyen egyeztetés a munkavállalók érdekképviseletével, a szerződésmódosítás felkínálásakor nem adtak gondolkodási időt a munkatársaknak, sem lehetőséget arra, hogy jogi segítséget vegyenek igénybe. „Általában elfogadhatatlan a munkaszerződés egyoldalú, diktátumszerű módosítása, az erődemonstráció, az »úgyis találok százat a helyedre«-szemlélet. Különösen abban a formában, amikor egyszerre három előre aláírt papír közül választhat a munkavállaló: vagy az új szerződést fogadja el, vagy választhat a közös megegyezéssel való szerződésbontás, illetve a munkáltatói felmondás között” – mondta az eMasának M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető társelnöke. (A PLT vezetőségét cikkünk készítése idején telefonon nem tudtuk elérni, írásban feltett kérdéseinkre pedig semmilyen válasz nem érkezett – a szerk.)

Különalkuk helyett átfogó megoldások

Információink szerint azok között, akik nem írták alá az új szerződést, ezért megkapták felmondólevelüket, olyan fotóriporterek is vannak, mint a 2003-as Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasa, Benkő Sándor, aki 30 éve dolgozik a Vas Népe című lapnál, és 21 éve vezeti a fotórovatot; vagy a Nívódíjas, csaknem 20 éve a Veszprém megyei Naplónál dolgozó fotós, Gáspár Gábor. Az érintett riporterek azonban ügyük rendeződéséig nem kívánnak a sajtónak nyilatkozni. „Nincs és nem is lehet pontos adatunk arról, hogy hány kolléga nem írta alá az új szerződést, hiszen az érintetteknek maguknak kell a döntést meghozniuk, azt illetően is, hogy tájékoztatnak-e bennünket a saját döntésükről, vagy sem. Úgy becsüljük, több az elutasító, tiltakozó reakció, mint a behódolás” – véli M. Lengyel László.

Gáspár Gábor (Napló): Papszentelés Zircen
A Sajtószakszervezet – amelynek tagja a PLT alkalmazottainak több mint tíz százaléka – tárgyalásokat kezdeményez a lapkiadó vezetőségével. „Kifejezetten kérni fogjuk a menedzsmentet, hogy a jóhiszemű és eredményes tárgyalások esélyét biztosítandó ne különalkukra törekedjen, hanem a probléma átfogó rendezésére. Ezzel nem csak a működés, a munkabéke, hanem a munkavállalói lojalitás megőrzésére is esélyt adna, és nyitva tartaná a konstruktív tárgyalásos rendezés útját” – fogalmaz M. Lengyel. Hozzáteszi: nem tartja jó megoldásnak vagy támogatandónak a különféle online fórumokon felmerült olvasói tiltakozást – többen kijelentették, az elbocsátások miatt lemondanák az előfizetésüket –, mert a Sajtószakszervezet a munkavállalók érdekében olyan megoldásban érdekelt, amely növeli az olvasói, előfizetői elégedettséget, stabilizálja a kiadványok és felületek piaci pozícióját és gazdaságilag is sikeres; a példányszám-csökkenés azonban munkahelyeket sodorna veszélybe.

„Megalakítjuk az üzemi tanácsot, bejelentjük a kollektív szerződés megkötésének igényét, létrehozzuk a munkaügyi védőháló minden olyan elemét, amelynek létrehozására és működtetésére a szakmai érdekvédelemnek lehetősége van. A másik oldalon múlik, hogy ezek a legitim lépések mennyire lesznek konstruktívak, mennyire szolgálják a dolgozók és a menedzsment közös, egyeztetett érdekeit” – mondta az eMasának M. Lengyel László. A Sajtószakszervezet ugyanakkor kijelenti: nem tud elfogadni semmiféle egyoldalú, diktátumszerű munkaszerződés-módosítást. K. B.

emasa.hu