2024.07.27, Szombat

Elsőfokú riasztás Bács- Kiskun Megyére

2013.03.21. 09:49

Esővel, hóval, záporra és zivatarral köszöntött ránk a tavasz. A múlt hét rendkívüli időjárása erre a hétre még visszatér. A hatóságok arra kérnek mindenkit, ezen a hétvégén is csak az üljön autóba akinek feltétlenül fontos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, figyelmeztető előrejelzést adott ki csütörtök éjfélig 10 megyére (Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém, Zala megyékre) esőre, széllökésre, hófúvásra figyelmeztetve. Az előrejelzés szerint megerősödik, majd viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél, a legerősebb széllökések 70-75 km/h körül várhatók. Az ország nagy részén ismétlődő eső, zápor területi átlagban megközelíti 20 mm-t, néhol meg is haladhatja, az órákban a hegyekben az esőt pedig havas eső, hó váltja fel.

A friss hóval fedett területeken viharos erejű széllökéseket jósolnak a meteorológusok, így a szél magas hótorlaszokat emelhet a pénteki napon Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. A meteorológiai előrejelzések alapján péntek estig a várható havazás mellett viharos erejű széllökésekre lehet számítani, ezért főleg az északi, észak-keleti országrészben több helyen is hóátfúvások nehezíthetik majd a közlekedést - figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Arra kérik a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett területeken, míg a viharos széllökések nem állnak el, semmiképpen ne induljanak útnak, de ezt követően is, mielőtt az utazás mellett döntenének, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.