2024.04.16, Kedd

Barcogás után Kelebián…

2013.11.09. 09:24

A KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének Kelebiai Vadászterületén már közel két évtizede fontos és várt esemény az októberi dámbarcogás.

Hirdetés

A dámok násza az egyik leglátványosabb vadüzekedés. A kis területen csoportosuló, barcogóteknőikben fekvő és barcogó hangot adó, majd bóbiskoló bikák, és az őket kerülgető tehenek, ünők látványa egyedülálló a hazai szarvasfélék között. Ezen kívül az őszi díszben pompázó Duna-Tisza közi erdők látványa is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az idelátogató vadászvendégek felejthetetlen vadászélményekkel térjenek vissza otthonaikba, és keltsék jó hírünket a környezetükben.

A 2013. évi barcogásban elejtett, és a megyei trófeabírálaton bemutatott 31 db agancsból 28 db kapott érmes minősítést (21 db arany, 4 db ezüst, 3 db bronz). Ezeknek az érmes trófeáknak az átlagos tömege 4,45 kg. A pontszámok tekintetében is kimagasló volt az idei október dámtrófea-termése, hiszen 8 db pontértéke meghaladta a 200 CIC pontot. Kiemelkedő trófeának bizonyult a 218,04 CIC pontos 5,19 kg-os, a 217,91 CIC pontos 5,75 kg-os és a 215,47 CIC pontos 5,34 kg-os agancs. A Kelebiai Vadászterületen ilyen nagy pontértékű lapátok az ezt megelőző években még nem kerültek terítékre.

A Dél-Kiskunsági Erdészet - a tavalyi, hagyományteremtő célzattal megrendezett első után - idén már másodjára, ezúttal november 5-én rendezte meg az éves trófeaszemléjét. Az erdészet központjához közeli Sáskalaposi sportpályán rövid köszöntők és szakmai beszámoló után tekinthették meg az érdeklődő vadászok, és a KEFAG Zrt. vadászati szakszemélyzetének tagjai a kiállított trófeákat, szám szerint 31 db-ot a Kelebiai vadászterületről és 9 db-ot a szomszédos balotaszállási, kisszállási és öttömösi vadásztársaságok területéről.


A trófeaszemlén értékelő beszédet mondó Szabó Ferenc úr, a VM Erdészeti, Halászati és Vadászati főosztályvezető-helyettese és Sulyok Ferenc úr, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója gratulált a területen folyó, kiemelkedő vadgazdálkodói és vadásztatói munkához, ezzel is elismerve a Dél-Kiskunsági Erdészet hivatásos vadászainak magas színvonalú és eredményes szakmai munkáját.

Tóth Attila erdészeti igazgató
KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészet

Fotók: Hulej Zoltán

További képek:kefag.hu