2022.06.30, Csütörtök

Okostojások, ez kapufa!

2016.04.04. 16:05

Komolyan szánalmas Árpád népétől, hogy a világ legnagyobb offshore botrányaként emlegetett adathalmazban szereplő magyar szálat sikerült újra úgy beállítani, mintha Kecskeméten embertelen, hazug emberek laknának. Na jó, itt is biztosan van néhány, de aki ismeri Dr. Horváth Zsoltot, alias: Doki-t, annak sok minden eszébe jut a több ciklust a parlamentben töltő politikusról, csak az nem, hogy egy megátalkodott gazember lenne.

Első vádpont:

Nem vallotta be a vagyonnyilatkozatában… – ez a téma nagy bizonyossággal hosszabb elemzést érdemelne, hiszen egyrészt a hazai képviselőknek van Európában a legkeményebb vagyonnyilatkozati kötelme, ami ennek ellenére sem ér fel egy vagyonosodási vizsgálattal. Mondhatni baromság az egész. Doki esetében tegyük hozzá, hogy azt ugyan nem tüntette fel ebben a semmire se jó vagyonnyilatkozatban, hogy egy nemzetközi cégben vezető szerepet vállalt és 14,5 millió forint értékben tulajdont is szerzett, de azt viszont feltüntette, hogy lett 14 millió forint hitele. Kis fantáziával kiszámítható, hogy a képviselő úr még egyhavi jövedelmét is feláldozta ezért az okostojás üzletért.

Nem kérdéses, hogy Dr. Horváth vélhetően felfogta, hogy benne már nincs annyi lendület, hogy egy újabb parlementi ciklusban képviselő legyen, így bizonyosan az utolsó időszakban már elkezdte szervezni a parlament utáni életét. Aminek a részleteit illetően már nem egyeztetett a párt vezetésével.

Ha bűnt követett el, akkor bizony senki sem lenne most a helyében, hiszen a bűnüldöző szervek teszik a dolgukat, bár nehéz elképzelni, hogy azért, mert nem szólt, hogy ő most már az új életét készíti elő, valami nagyon jelentős büntetésre számíthatna.

Második vádpont:

Offshore lovag lett!  - Ha hiszik kedves olvasók, ha nem, nagyon sok vállalkozás hozott létre korábban törvényesen offshore vállalkozást valamelyik paradicsomban. Ha másért nem, akkor azért, hogy a cégében termelt nyereséget, egy komoly kerülőúttal úgy vegye ki, hogy abból ne fizessen nyereségadót. Mára viszont, amikor 26 százalékos adókulccsal ezt mindenki megteheti, nincs sok értelme az egésznek. Ugyanis egy offshore cégnek is vannak költségei, amelyek pár tízmillió forint nyereség esetén egyszerűen nem állnak arányban azzal, ha egyszerűen leadóznák ezt a tételt. Nem mondom, milliárdos tételek esetén már nagyobb a fantázia benne, de akkor pedig ott van az a fránya rizikó, és a rossz társadalmi megítélés, amit igen kevesen vállalnak be.

Kétségtelen, hogy a Fidesz egyik jeles képviselője offshore lovaggá vált, ami a párt célkitűzésével nem azonosítható azután, hogy Orbán Viktor személyesen  határozta meg, hogy le kell számolni az offshore lovagokkal. Persze Doki a maga 14,5 milliós ügyletével nagy valószínűséggel nem tartozik a fontos offshore lovagok közé, ami számára egyrészt baj, a Fidesz pedig elhatárolódott tőle. Csak tessék figyelni, derülnek még ki a Fidesz környezetéből offshore lovagok, mint a múlt héten Nyerges úrról, a Közgép vezéréről is megírta az Átlátszó és amint látszik senkit sem érdekelt a cikk igazán. Persze ahogyan az ország G napja után mindenki számára ismert a Fidesz tőle is elhatárolódott informálisan.

Viszont ami valóban kínos!

Kevés szó esik ebben a „dögöljön meg a szomszéd tehene is” jellegű országban, hogy manapság egy hazai parlementi képviselő fizetése az EU 28 tagállamában kapható fizetésekkel összehasonlítva, mindössze a huszonhatodik helyre elegendő. Talán Albániában és Bulgáriában kap kevesebbet havonta egy képviselő, mint Magyarországon. Ez persze nem érdekel senkit, csak az a baj, hogy ezek a tisztelt képviselő hölgyek és urak döntenek az ország ügyeiben. Márpedig ha egy képviselő ennyiért is vállalja a képviselőséget, akkor vagy máshová nem alkalmas, vagy nem tisztességesek a szándékai – és itt számítsuk le azt a jópárt tisztességes hithű politizálót, aki a különböző pártok képviseletében a hitvallása alapján végzi a képviselői munkáját.

Persze a nagy számok tükrében bizonyos, hogy a meggyőződésből politizálók vannak kevesebben és sokkal többen végeznek pénzügyi számítást, arra az esetre, ha elnyernek egy parlementi képviselőséget. Így a nemzetközi arányban alacsony képviselői bérek következtében új képviselők felkutatása esetén „másod-harmadosztályú” személyek közül lehet csak választani – mint megtudtuk a neve mellőzését kérő országos politikustól, ami nem sok jót ígér az ország jövőjét illetően.

Emlékezzünk Dr Horváth politikai pályafutására:

Kecskemét Dokija ez esetben is vélhetően csupán egy kicsit türelmetlen volt, hiszen korábban több alkalommal  már megismerte a Magyarok Istenét. Először 2001-ben, amikor Kecskeméten egy szociális bérlakás ügybe keveredve országos botrányt kötöttek a nevéhez és vele a Fidesz-hez. Sőt az Index anno még a 2002-es választáskor azzal vádolta, talán nem minden alap nélkül, hogy finoman fogalmazva a kecskeméti Bárkányi atyát kérdőre vonta a pártszimpátiája kapcsán, amely beszélgetésről véletlenül hangfelvétel készült. De nem múlt el Doki országos emlegetése nélkül a 2006-os választás sem, amikor választási csalás vádjával illeték Kecskeméten és miatta Gyurcsány Ferenc több hétig nem tudott kormányt alakítani.

Az előzőekhez képest a 2010-es választás során (képünk ott készült) azt sem igazán tudta, hogy akar-e valamit a választási korteskedés során, hiszen egy lakossági fórumon ő maga kérte, hogy miután nem mondott kecskeméti céljairól semmit, hogy azt kérdezzük meg a városházán.

Tehát Doki egy okostojás, így nem is válaszhatott volna hozzáillőbb elfoglaltságot a politikai pálya után, mint egy játokot, amit Okostojásra kereszteltek. Naná, hogy igazgatója lett a cégnek, naná! Plána, ha némi wisky is kerül abba a bizonyos tojásba… Mert a mi Dokink ebben is utolérhetetlennek tűnt. Én például egyszer személyesen próbáltam versenyezni vele egy kisfröccs-wisky párharcban, de úgy a tizensokadik kisfröccs után bevallom, nem bírtam a tempót!

 

Oltyán József

Galéria

KözéletHorváthdrzsolt