2024.07.23, Kedd

Gyorssegély a Kékkúti-tól a madárpusztulás után a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak

2016.01.26. 10:48

800 ezer forintos gyorssegélyt ajánlott fel a Kékkúti Ásványvíz Zrt. a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak, amelynek területén az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb tömeges madárpusztulására derült fény a napokban. A támogatás hozzájárul a madárpopuláció védelméhez.

Ismeretlenek csalinak használt fácán- és házigalambtetemekkel összesen huszonhárom egerészölyvet, kilenc hollót, egy macskabaglyot, két rókát és egy házimacskát mérgeztek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A feltehetően hónapok óta tartó pusztítás következtében elhullott állatok pénzben kifejezhető természetvédelmi értéke több mint egymillió forint.

Balogh Levente, a Kékkútit és a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t is tulajdonló Central Mineral Water Holding elönke bejelentette, hogy a Kékkúti pénzügyi támogatással siet a park segítségére. A felajánlásnak köszönhetően az Igazgatóság idén folytathatja téli madáretetési programját, amelyet ezidáig forráshiány miatt nem indíthattak el. A Kis-Balaton védett természeti területén felállított, villanypásztorokkal elkerített pontokon biztonságos körülmények között valósítható meg a ragadozómadarak etetése, ami növeli a mostanihoz hasonló esetek megelőzésének esélyét.

„A Theodora festői szépségű Káli-medencéhez való természetes kötődése miatt mi sem természetesebb számunkra, minthogy óvjuk a régió különleges környezeti kincseit, így az állatpopulációt is. A Nemzeti Park Igazgatósággal régóta együttműködünk ennek érdekében, és különösen fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen súlyos esetben azonnal felajánljuk a segítségünket. Bízunk benne, hogy a támogatásunk révén hozzájárulhatunk a madárállomány védelméhez” – mondta el Dr. Szabó Balázs, a Kékkúti Ásványvíz Zrt. HR és vállalati kapcsolatok igazgatója.

„Számunkra nem csak hivatali kötelességként fontos a természet védelme, és ebben a súlyos és felháborító helyzetben különösen örülünk, hogy tevőlegesen is támogatja munkánkat a Kékkúti Ásványvíz Zrt. A fajmegőrzés, a madárvédelem természetesen nem csak az ilyen események apropóján kiemelt feladatunk; ezzel az egész év során foglalkoznunk kell.” – tette hozzá Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A Theodora ásványvizek palackozója, a Kékkúti Ásványvíz Zrt. és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 1998. óta tartó együttműködésének során 2004-ben nyílt meg a Park területén a Káli-medence egyedülálló vízbázisát, földtani, zoológiai és botanikai értékeit bemutató Theodora Tanösvény, majd 2006-ban a Theodora Kékkő Tanösvény, amely a környék geológiai kincseibe nyújt betekintést az idelátogatók számára.

 

Céginformáció

A Central European Mineral Water Holdingot 2015-ben hozta létre a Karlovarské Minerální Vody Group-ot (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonosa, Balogh Levente. 2015 márciusában a CEMW Holding tulajdonába került a Kékkúti Ásványvíz Zrt., majd azt követően 2015 áprilisában a Szentkirályi Ásványvíz Kft is. A cégvásárlásokat követően Balogh Levente a CEMW Holding meghatározó kisebbségi tulajdonosa, valamint a társaság elnöke lett.

A CEMW Holding a tulajdonában álló két magyar társaság, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. és a Kékkúti Ásványvíz Zrt. révén Magyarország piacvezető ásványvíz- és üdítőipari társasága. A vállalat tulajdonában lévő Szentkirályi, Emese, Theodora Kékkúti és Theodora Kereki, valamint a forgalmazott San Pellegrino, Aqua Panna és Perrier márkákon, továbbá az általa palackozott és forgalmazott Nestlé Aquarelen keresztül a cégcsoport egyaránt jelen van az ásványvizek, ízesített ásványvizek, valamint a szénsavas üdítőitalok piacán.

fotó: birdphotography.hu

Galéria

KözéletBalaton-felvidékMadárpusztulásSzentkirályi ÁsványvízKékkúti Ásványvíz

Ajánló