2024.05.02, Csütörtök
Kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője
Fotók: Nemes Kristóf, Drahanovszki Gábor / Agrárminisztérium

Kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Agrárminisztérium

2023.09.19. 14:54

Az országosan meghirdetett programban idén 50-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre.

Hirdetés

Az Ifjú Kócsagőr Program 2023 területi győztesei nem kisebb dologra vállalkoztak, minthogy talpraesettségükkel, szakmai ismeretükkel, tájékozódási képességükkel és ügyességükkel az egész országnak bizonyítsák, érdemesek a háromnapos döntő fődíjának elnyerésére. A megmérettetésnek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság biztosít helyszínt 2023. szeptember 20-22. között a Fecskeház Erdei Iskolában.

Az első természetvédelmi őrnek állít emléket a tizedik alkalommal megrendezett Ifjú Kócsagőr program, melynek célja, hogy felkeltse a 18-24 éves korosztály érdeklődését a természetvédelem iránt, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati természetvédelmi tevékenységeket.

Fotók: Nemes Kristóf, Drahanovszki Gábor / Agrárminisztérium

A tét a „Tutajos és Matula Díj”, a legjobb versenyző ugyanis elnyeri a Tutajos, felkészítője pedig a Matula díjat. A nyertes páros egy 5 napos tanulmányúton vehet részt a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkban, a többi versenyző pedig – a rengeteg élmény mellett – értékes természetvédelmi ajándékcsomagokat kapnak.

Az országosan meghirdetett programban idén 50-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit. Ezt követően területi döntők során dőlt el, kik lesznek azok, akik a Hortobágyi Nemzeti Park területein 2023. szeptember 20-22. között tartott országos döntőben megmérkőzhetnek a fődíjért és az azzal járó jutalmakért. Olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni a verseny rendezői, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján ügyességi feladatokra is számíthatnak a megmérettetés résztvevői.

A 2023. évi Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének záró ceremóniája, a verseny értékelése, eredmények ismertetése, Matula és Tutajos Díj átadása 2023. szeptember 22-én 12.30 órától lesz, Hortobágy-Mátán, a Fecskeház erdei iskolában. Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

A program és az országos döntő támogatói: Agrármisztérium, Fürge Diák Iskolaszövetkezet, 30Y zenekar, Hortobágyi Nonprofit Kft., Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, a hazai nemzeti park igazgatóságok.

KözéletAgrárminisztériumKiskunsági Nemzeti Park