2023.12.06, Szerda
Természetfotó pályázatot hirdetnek a Böddi-szék természeti értékeiről
Illusztráció: Pixabay

Természetfotó pályázatot hirdetnek a Böddi-szék természeti értékeiről

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

2022.11.02. 12:20

A pályázatra beküldött felvételekből online fotótárlatot rendeznek, és a tervek szerint a kiválasztott fotóanyagokból vándor fotókiállítást is indítanak.

Hirdetés

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetfotó pályázatot hirdet a Böddi-szék természeti értékeit bemutató fotó vándorkiállítás és online fotótárlat elkészítése céljából, a „Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban” című, LIFE12 NAT/HU/001188 azonosítószámú projekt keretében. Társszervezők: a Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület - olvasható a nemzeti park honlapján

A pályázat célja a kategóriánként meghatározott természeti értékek művészi megjelenítése. A pályázatra beküldött felvételekből a zsűri válogatása alapján online fotótárlatot rendeznek, és a tervek szerint a kiválasztott fotóanyagokból vándor fotókiállítást is indítanak. Az online fotótárlat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Böddi LIFE projekt honlapján lesz megtekinthető (www.knp.hu, www.boddi.hu).
A pályázat nyilvános. A pályázaton részt vehet minden 14. életévet betöltött természetes személy, amatőr fotós, aki a megadott részvételi feltételekkel készíti el pályázati anyagát.

 

Nevezési feltételek

- Amatőr fotósok nevezhetnek bármilyen fényképezőgép típussal, telefonnal, digitálisan készített felvételekkel. Drónnal készített felvételekkel nem lehetséges pályázni.
- A pályázaton minden versenyző kategóriánként maximum 3 képpel indulhat.
- A pályázatra beérkezett képek készítésének időpontját nem korlátozzák, a pályázati felhívás megjelenésének időpontja előtt készült képekkel is lehet nevezni.
- A pályázaton való részvétel ingyenes, nincs nevezési vagy regisztrációs díj.
- A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.

 

Nevezés

- Pályázni az eredeti képről készített kisméretű, JPEG (lehetőleg Adobe RGB) formátumú képekkel lehet, amelyeket e-mailben kell a következő email címre elküldeni: [email protected]
- A beküldött kép alakja bármilyen lehet, hosszabbik oldala minimum 1000, maximum 1400 pixel, panoráma kép esetén 1800 pixel nagyságú legyen.
- A díjazott, illetve kiállításra válogatott munkákat a szervezők utólag nagy felbontásban is bekérik a versenyzőktől, melyeket 30 x 40 cm-es méretben kinyomtatnak, amennyiben a vándorkiállítás megszervezése lehetséges.

Nevezési határidő: 2022. november 30. 24:00 óra

 

Kategóriák
Minden megadott kategórián belül a zsűri külön értékelési sorrendet állít fel a gyermek és a felnőtt korosztályból érkezett fotók esetében.

1. A Böddi-szék tájképi értékei – A Böddi-szék jellegzetes táji arculatának, jellegzetes tájképi elemeinek művészi megjelenítése
2. A Böddi-szék növény- és madárvilága – A Böddi-székre jellemző növényvilág, madárvilág művészi megjelenítése
3. Szikes víz, szikes talaj – A Böddi-szék szikes élőhelyeire különösen jellemző szikes vízi élőhelyek, szikes talaj megjelenési formák művészi megjelenítése
4. Kirándulás, terepi élmények a Böddi-széken – Természet-tisztelő látogatások bemutatása a Böddiszéken

 

Értékelés
- A pályázatra nevezett fényképeket szakmai zsűri értékeli.
- Minden zsűritag sorrendet állít fel. A fotók a sorban elfoglalt helyük szerinti pontszámot kapják. A zsűritagok pontszámai összeadódnak, kategórianyertes a legkevesebb pontot kapott kép.

A zsűrizés eredményéről a Pályázók a Böddi LIFE projekt honlapjáról – www.boddi.hu – értesülnek.

 

Díjazás
Kategóriánként az első három helyezett oklevél, valamint a Szervező által felajánlott tárgyjutalomban részesül.

 

További infomáció a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján olvasható.

KözéletKiskunsági Nemzeti Parkfotópályázat