2024.04.19, Péntek
Bács-Kiskun megye hadat üzent a műanyag palacokoknak

Bács-Kiskun megye hadat üzent a műanyag palacokoknak

bacsmegye.hu

2018.12.01. 14:40

A visszaváltható palackok, az ivókutak és a víztisztító berendezések kerülnek főszerepbe a közgyűlés által elfogadott programban.

Hirdetés

A tavaly épült új általános iskolában tartotta utolsó idei ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. A testület közleménye szerint a tanácskozáson többek közt a költségvetés, a működési szabályzat és a megyei területfejlesztési program módosulásait is megtárgyalták.

Mindezek mellett Kis-Szeniczey Kálmán képviselői indítványát is tárgyalta a közgyűlés, ami szerint száműzik a műanyag (PET) palackokat a megyei önkormányzatnál és gazdasági társaságainál. Az elfogadott beadvány bekapcsolja a megye a PET-mentes önkormányzatokért mozgalomba. A cél az, hogy egy év alatt a tizedére csökkenjen a műanyag flakonok mennyisége a megyei önkormányzatnál. A kezdeményezéssel a közgyűlés hozzájárul ahhoz, hogy a palackos vízzel szemben a vezetékes vízfogyasztás legyen előtérben. A döntés felhatalmazza Rideg László közgyűlési elnököt, hogy ahol szükséges víztisztító berendezésekkel szereljék fel a hivatalt, valamint csatlakozzon az ivóvíz népszerűsítő kampányokhoz.

Felkérik a települési önkormányzatokat is, hogy csatlakozzanak a megyei önkormányzat mintájára a kezdeményezéshez, ivó kutakat hozzanak létre, valamint a megyei ásványvízgyártók visszaváltható palackokra cseréljék az eldobható műanyagot.

Megyetermészetvédelemivóvízkörnyezetvédelemásványvíz