2022.10.04, Kedd

Minden eddiginél többen nyertek a praxispályázatokon

mti

2018.02.02. 12:30

A legtöbb háziorvosi szolgálatot Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében töltötték be a nyertes orvosok.

Hirdetés

Minden eddiginél többen nyertek a háziorvosi praxispályázatokon - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága. Idén változatlan feltételekkel ismét meghirdetik a letelepedési és praxisjog-vásárlási pályázatokat, amelyekre 1,25 milliárd forintot biztosítanak.

 

Évről évre egyre többen nyújtanak be pályázatot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által meghirdetett lehetőségekre, és nyernek el jelentős támogatást. 2017-ben minden eddiginél több, 152 nyertes pályázatot nyújtottak be, és közülük 148-an meg is kötötték a támogatáshoz szükséges szerződést a NEAK-kal. 
Tavaly a pályázatok eredményeként 52 háziorvosi és 37 fogorvosi szolgálatot sikerült betölteni. A praxisjogvásárlási pályázatnak köszönhetően további 59 háziorvosi szolgálat esetében biztosított a folyamatos háziorvosi ellátás.

A 2017-es praxispályázatokra eredetileg 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre, 500 millió forinttal több, mint 2016-ban. Annak érdekében, hogy minden nyertes pályázó megkaphassa az elnyert összeget, ezt a keretet a kormány két lépcsőben tovább emelte. Így a NEAK tavaly 2,34 milliárd forintot fizetett ki a nyerteseknek.

A háziorvosi és fogorvosi letelepedési pályázatra továbbra is azok pályázhatnak, akik önálló ilyen tevékenységet végezhetnek. Feltétel az is, hogy a pályázatban megjelölt szolgálatoknak legalább egy éven keresztül betöltetlennek kell lenniük. Az elnyerhető támogatási összeg nettó 12-20 millió forint között alakul, attól függően, hogy hány hónapja betöltetlen az adott szolgálat. Az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege legfeljebb 4 millió forint lehet. 

A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a letelepedési pályázat esetén legalább hat, praxisjog vásárlása esetén legalább négy évig biztosítják az ellátást.

A pályázatok folyamatosan, legkésőbb október 15-éig adhatók be, a szerződéskötés folyamatos, a támogatás kifizetése egy összegben történik, legkésőbb december 20-áig. A részletes pályázati kiírások a NEAK honlapján elérhetők - olvasható az Emmi közleményében.

KözéletBács-Kiskun megyeháziorvospraxispályázat