2024.04.19, Péntek
Hogyan születhet a legtöbb magyar gyermek?
Dr. Mészáros János helyettes államtitkár (fotók:bacsmegye.hu/Bernát Benjámin)

Hogyan születhet a legtöbb magyar gyermek?

Magyar Gyögyítók

2018.01.11. 14:30

Demográfiai és egészségügyi konferenciát tartanak csütörtökön Kecskeméten, a kormány politikusai és a szakma képviselői beszélik meg a népességpolitika kérdéseit.

Hirdetés

A magyar orvos- és kutatótársadalom képviselői szakpolitikusokkal találkoznak Kecskeméten csütörtökön egy átfogó demográfiai és egészségügyi konferencián. A magyar népesség – minden nyugati civilizációra jellemző – elöregedésére és az ebből következő demográfiai problémákra keresnek megoldást a résztvevők.

 

Magyarország népességének jövőjét vitatják meg

Bártfai György professzor ötletével, Kecskemét városának támogatásával valósulhatott meg a találkozó, melyen Magyarország népességének jövőjéről beszélnek. Többek között dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és dr. Zombor Gábor parlamenti képviselő, illetve Mák Kornél alpolgármester is előadást tart.

 

 

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Bártfai professzor kifejtette: fontos, hogy a szakemberek által elmondott demográfiai adatok eljussanak a nagy nyilvánossághoz. A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájáról érkezett vezető szakember jelentős pozitívumnak tartotta, hogy a szakmai és a politikai szereplők közös konferenciát tartottak.

 

Pontos diagnózis kell

Dr. Mészáros János elmondta: örömmel tesz eleget a kérésnek,hogy egy ilyen témájú szimpóziumon az egészségügyi ágazat képviseltesse magát. Kifejtette: a születési és halálozási ráta és az ennek különbségéből adódó természetes fogyás egy nemzetnek a jövőjét tudja jelenteni. Beszélt arról, hogy a nyugati társadalmakban jellemző, elöregedéssel kapcsolatos problémákkal szembe kell néznie hazánknak is.

Mészáros János szerint ahhoz, hogy a problémára adekvát választ lehessen adni, nagyon pontos diagnózist kell felállítani, nagyon pontos adatok segítségével, melyeket nagyon pontosan kell feldolgozni. Ezután lehetséges a terápiás beavatkozás – derült ki szavaiból.

 

Kiemelt kérdésekről esik szó

 

dr. Zombor Gábor parlamenti képviselő

Dr. Zombor Gábor szerint a világ gazdasági újrarendeződése találkozik a demográfia kérdésével. Kiemelte: fontos kérdés, hogy hányan leszünk 2050-ben. Ennek elmondása alapján egy szelete az egészségpolitika. Arra is rátért, hogy a konferencia fontos témája lesz, hogy hogyan lehet elérni azt, hogy minél több gyermek szülessen, minél kevesebben haljanak meg, minél többen, minél magasabb korban egészségesek legyenek. Nem titok, hogy a kormányzat számára kiemelt kérdés az itt felmerülő problémák megoldása – derült ki szavaiból.

 

Forrás: Magyar Gyógyítók

 

Közéletkonferenciaegészségügyegészség