2022.05.28, Szombat

Ez a magas vér­nyo­más leg­jobb téli el­len­szere

Ripost

2018.01.14. 19:43

Ne ül­dözd a fehér fa­gyön­gyöt! In­kább ké­szíts be­lőle cso­dás ha­tású gyógy­teát. Kü­lö­nö­sen a magas vér­nyo­más ellen ki­váló. A tea szo­ká­sos­tól el­térő módú el­ké­szí­té­sét is el­árul­juk.

A fehér fagyöngyre az örök szerelem biztosítékaként és a béke jeleként tekintünk.

 

Ezen felül az egyik legrégebben ismert gyógynövényünk

A régi görögök a levelekből, hajtásokból készítettek főzetet lépfene ellen. A középkorban epilepszia ellen használták.

Eleink misztikus hatásúnak tartották. Hitük szerint a belőle készített ragacsos, enyves anyag lépre csalja a boszorkányokat is.

A fagyöngy nagy csodálója volt többek közt a bajor természetgyógyász, Sebastian Kneipp, a róla elnevezett, speciális vízkúra kifejlesztője. Vérzéscsillapító és görcsoldó hatása mellett főként vérnyomáscsökkentőként tekintett a puha törzsű fák törzsén élősködő, dekoratív növényre.

Régen a füvesasszonyok dolgozták fel a fehér bogyókat, leveleket, hajtásokat. Ma már a gyógyszeripar állít elő belőle különféle gyógyászati készítményeket.

 

Félélősködőként szaporodik, így nem zsigereli ki a gazdanövényt. A fás, örökzöld növény, rátelepedve a puha szövetű fákra (alma, körte, dió, akác, fűz, nyár, bükk, hárs, fenyő, kőris, juhar) csak vizet és ásványi anyagokat szív fel. A fehér bogyók (áltermések) nyáron fejlődnek ki, és november-december hónapban érnek be. A madaraknak téli táplálékot nyújtanak, és ezzel egyúttal a növény terjesztése is biztosított. A bogyó enyhén mérgező.

A levelében ellenben csodás gyógyító erő lakozik.

Mikor gyűjtsd be?

Legjobb márciusban, később novemberben és december elején. A januári és augusztusi fagyöngynek minimális a gyógyhatása.

Hogy gyűjtsd be?

A ceruzánál vékonyabb ágakat törd le. A leveleket az ágaktól és bogyóktól tisztítsd meg. Ezután következik a szárítás.

A begyűjtés során lehullott bogyókat össze kell szedni. Komposztálni sem szabad! Meg kell semmisíteni.

Hatóanyag

 

Fő hatóanyaga egy fehérje, a viszkotoxin, amely 17 aminosavból áll. Másik fontos hatóanyagai a lektinek. Ezek rákellenes tulajdonsággal bírnak. A fehér fagyöngy, más gyógynövényekkel kiegészítve különösen az áttételes daganatos betegségek ellen vethető be sikerrel.

Gyógyhatás

A közepesen komoly magas vérnyomásnál érvényesül leginkább a gyógyító hatása.

A magas vérnyomás mellett még vértolulásra, érelmeszesedésre, szívritmus szabályozásra, depressziós tünetekre is kiváló. Frissíti a vérkeringést, amitől megnő az agy oxigénellátása, javul a memória. Aktivizálja, erősíti az immunrendszert. Klimax idején, a magas vérnyomás tüneteinek megjelenésénél kombináld citromfűvel, orbáncfűvel, komlóval, orvosi zsályával.

 

Hogy készítsd el a teát?

Nem szabad főzni vagy forró vízzel leönteni, mert tönkremegy.

3 g szárított levelet 2.5 dl hideg, desztillált vagy más, mészmentes vízzel önts le. 12 órán át, lefedve áztasd. Szűrd le. Hidegen vagy langyosan fogyaszd, étkezés előtt.

Fontos:

A fehér fagyöngy tea adagolásánál légy óvatos. Gyerekeknél tilos az alkalmazása!

forrás: Ripost

Közéletfagyöngygyógytea

Hirdetés

Hirdetés