2024.05.08, Szerda

Nagyszabású ismeretterjesztő programok Kecskeméten - TIT 5.0

Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

2017.12.18. 16:00

A tervek szerint a programban 13 vidéki és 13 kecskeméti általános és középiskola vesz részt, közel 12 ezer diákkal. 

Hirdetés

2018 a nagyszabású programok éve lesz a Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat életében.

A szervezet sikeres pályázatának eredményeként (EFOP-3.3.6-17) jövőre újszerű, egyedi élményközpontú tanulást támogató elemekkel bővített természettudományi bemutató- és oktatóhely létesül a TIT székházában a kecskeméti és környékbeli települések tanulóifjúsága számára. A Bács-Kiskun Megyei TIT megkezdte a program szakmai előkészítését, aminek eredményeként a tervezett határidőre megkezdheti működését a „Tudástár és Élményközpont" a Tudomány és Művészetek Házában.

Ugyancsak sikeres pályázat (EFOP-1.2.1-15) eredményeként folytatódik a következő évben a „Középpontban a család" elnevezésű programsorozat. Az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében nyert pályázati támogatás eredményeként megvalósuló programok között olyan 2017-ben elindított népszerű kezdeményezések szerepelnek, mint a „Családi életre nevelés" című előadássorozat, vagy, a „Családok Akadémiája" című program keretében megtartott tréningek.

A programsorozat 2018. évi első állomását egy szakmai konferencia jelenti, amelynek január 11-én a Kecskeméti Városháza díszterme ad otthont. A Bács-Kiskun Megyei TIT, a Neumann János Egyetem és a Szegedi Akadémiai Bizottság által szervezett, Demográfia és egészségpolitika című tanácskozáson az érdeklődők többek között az egészségpolitika demográfiai folyamatokra gyakorolt hatásáról és az öregedő társadalom egészségügyi kihívásairól hallgathatnak meg előadásokat neves hazai előadók tolmácsolásában.

Az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében elnyert támogatás révén folytathatja a Bács-Kiskun Megyei TIT a „Hagyomány, tudás, közösség" (EFOP 1.3.5) rendezvénysorozatát is 2018-ban. A Bács-Kiskun Megyei TIT együttműködő partnereivel megvalósítani tervezett programjai között szerepelnek többek között időseknek szóló tanácsadások, képzések, tréningek; a generációk és kultúrák közötti párbeszéd jegyében rendezett kiállítások, rendhagyó órák, történelmi és művészeti tárgyú előadások-rendezvények. A helyi hagyományok átadását szolgáló rendezvények fiatalok és idősek részvételével; néptánc-találkozók és kézműves foglalkozások; az érdekképviseleti munkát segítő szakmai fórumok.

Jövőre is folytatódik a TIT Tanoda programja (EFOP-3.3.1-15), melynek keretében a TIT Egyesület 120 javarészt hátrányos helyzetű diáknak nyújt lehetőséget a felzárkózásra, tanórán kívüli, szabadidős programok megvalósításával. A TIT Tudástár Tini Tanoda Helvécián, Ballószögön, Szabadszálláson és Orgovány településeken működik a helyi Önkormányzatok segítségével és a települési iskolák tanítói, tanárai részvételével.

A Bács-Kiskun Megyei TIT a 2018. évre tervezett programjainak indítása alkalmából sajtótájékoztatót tartott december 15-én, pénteken. A sajtótájékoztatón a résztvevők részletes bemutatták a program főbb elemeit és a 2017. évi rendezvényeket. A sajtótájékoztatón bejelentették a szervezők, hogy a TIT elnöksége prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Bács-Kiskun Megyei TIT elnökségi tagját - a TIT társelnökévé választotta. Dr. Szécsi Gábor programjában kifejtette, hogy segíteni fogja a TIT innovációját, az ismeretterjesztés korszerűsítését - a kommunikáció oldaláról, a 4.0 (ipari és információs társadalom) és 5.0 (az innováció kultúrája) társadalom modelljéhez közelítően.

Kurdi Viktort a Bácsvíz Zrt. elnök vezérigazgatóját a TIT országos elnöksége társulati kitüntetésben részesítette melynek átadására az elnökségi ülésen került sor. A sajtótájékoztatón dr. Kraszkó Károly elnök, Szabics István igazgató, prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, társelnök vett részt, és számolt be a tevékenységről, a TIT megvalósult és tervezett programjairól.

KecskemétKözéletBács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő TársulatTudástár és Élményközpont