2024.03.29, Péntek
Bayer díj – ennyit a sajtószabadságról
http://24.p3k.hu/app/uploads/2015/02/Simicska-mem5.jpg

Bayer díj – ennyit a sajtószabadságról

2016.08.23. 09:37

Állami kitüntetéseket minden hatalom a számára kedves emberek számára adományoz, hiszen minden díj a díjazott történelmi lábnyomát örökíti meg. Sajnos a díj önmagában nem jelent semmit.

Hirdetés

Bayer Zsolt újságíró. Így, van akinek tetszik az életpályája és van akinek nem, van akinek tetszenek az írásai, televíziós műsorai és van aki nem. Ha a jelenlegi kormánynak szíve szerinti amit Bayer Zsolt végez, akkor kitünteti, ha nem, akkor nem. Bayer Zsoltot kitüntették. Egy újságírót kitüntettek.

Én személy szerint gyűlölhetném Bayer Zsoltot az elmúlt évtizedben elsütött olytán-viccei miatt, de nem teszem, mert egy újságíró egy jelenséget mutat be, oltyán viccek pedig voltak-vannak és lesznek is, függetlenül az én családnevemtől és attól, hogy nem feltétlenül szeretnék az olytán-viccekkel azonosulni. Gyűlölhetném Tóta W. Árpárdot is a mocskosul megírt és elképesztően szuggesztív írásai miatt, de rajta a betiltott Matula.hu óta már csak nevetek.

Most pedig 56’, hatvan éves lett. 56’ nagyon sok mindenről szólt, többek között a Gulágról, amiről Bayer Zsolt cikkei ellenére még ma is alig tudunk valamit a húúúún kívül. Mert akkor milyen szörnyűségek történtek, és hogy milyen rossz volt. Viszont Bayer tényleg egyedül állt bele a hazai sajtóban a különösen hátra sorolt történelmi tömeges bűncselekményeknek a közbeszédbe, így a közgondolkodásba történő visszahozásába. Így a gulágról is elfogultan tett közzé írásokat, amivel megosztottságot ért el, amivel végtére is elérte, hogy beszéljünk csak erről a nem kicsi ügyről ma is. Döntően ennek hatására a gyerekeinkkel is tudunk beszélni arról, hogy milyen aljasságok színesítették a magyar történelmet is.

Egy újságíró szerintem ilyen. Feltár dolgokat és az olvasóinak az egészségesebb/fejlettebb/jobb életéhez hozzájárul azzal, hogy segít átlátni, meglátni, elgondolkodni dolgokon. Ha egy országban, a másokat védő jogi környezetben egy újságíró a szubjektív munkáját végezheti, akkor a sajtó szabad, ha nem végezheti, akkor nem szabad.

Bayer Zsolt egy újságíró, aki elfogultan ír és szerencsére írhat Magyarországon másokhoz hasonlóan - ez jó. Az, hogy ma csak kevesen mernek írni – az nem jó. (Megjegyzés: Nem Bayer a bátor, hanem a többiek gyávák!) A munkája a jelenlegi hatalomnak tetszik, mint a korábban díjazottak munkája is tetszett egy korábbi hatalomnak – ezt pedig el kell fogadni. Szerencsére vitatni, hogy mi a jó és mi a nem jó, ma is lehet Magyarországon – a korábbi kormányok tetszését kifejező korábbi díjakat pedig vissza lehet adni.

Bayer Zsolt utódai bizonyos, hogy egy viharos kiállású nagypapára lesznek majd büszkék, akikről a majdani hatalmak utcákat, tereket fognak elnevezni, majd még más hatalmak, azokat meg fogják változtatni. Azokról, viszont akik visszaadták életük vélhetően legjelentősebb elismerését pedig azt fogják majd mondani az utódjaik, hogy a nagypapa/nagymama jó volt abban amit csinált, de sajnos lemondott az elismerésekről, így üresen áll a családi vitrin leglátványosabb része… van, illetve volt értelme?

Oltyán József

Mém: illusztráció, forrás: http://24.p3k.hu/app/uploads/2015/02/Simicska-mem5.jpg