2022.05.28, Szombat

Parlagi sasok és rókák pusztulása miatt emeltek vádat egy városföldi vadász és társa ellen

mti

2016.07.14. 09:15

Megették a férfi baromfijait, ezért megmérgezte a rókákat, abból pedig ettek a sasok..... Talán nem ez lett volna a módja.

Idegméreggel befecskendezett tojásokkal parlagi sasokat és rókákat pusztított el egy városföldi vadász és társa, ezért ellenük természetkárosítás és állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a 39 éves városföldi férfi tanyáján elszaporodtak a baromfijait és egyéb háziállatait pusztító dúvadak és rókák, ezért ismerősétől kért segítséget. Az 55 éves hivatásos vadász 2015 februárjában karbofurán hatóanyaggal befecskendezett tojásokat adott át a tanyatulajdonosnak. 
A 2008 óta tiltott idegméreg a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált okoz.
A vádlottak a mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben helyezték el. A tojásokból egy róka evett, majd teteméből egy másik róka is. Mindkét állat sokat szenvedve pusztult el. A megmérgezett rókák teteméből két parlagi sas is fogyasztott. A fokozottan védett állatnak minősülő sasok is különös szenvedés után pusztultak el.
Az egyik, Remény névre keresztelt sas jeladóval ellátott példány volt. A mérgezés következtében elpusztult két parlagi sas egy párt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A mérgezett tojások környezetében további nyolc jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult és táplálkozott, így a vádlottak az állomány fennmaradását veszélyeztették. A parlagi sasok európai állománya mindössze 220 pár, amelyből 150 él Magyarországon.
Az ügyészség a két a büntetlen előéletű férfit természetkárosítással és több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzással vádolja. Tettük egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.

Mint korábban már írtunk róla, az idei évben Bács-Kiskun megye is bekerült a fokozottan védett parlagi sas költőterületei közé, így a veszteség felbecsülhetetlen.

forrás: mti / parlagisas.hu