2023.06.09, Péntek

Kiskunsági Nemzeti Park

Indul a madáretetési szezon

2016.11.30

Lassan beköszönt a tél. Az éjszakai mínuszok után már nappal sem igazán melegszik fel a levegő. Az állandó és nálunk telelő madaraknak már érdemes kiegészítő táplálékot adni. Ugyan a hó még nem rejti el a számukra ehető magvakat, de az éjszakai fagyok miatt fontos, hogy kellő mennyiségű táplálékhoz jussanak.

Több mint egymilliárdból lehet ökoturisztikai paradicsom a Tiszakécskei Holt-Tisza

2016.10.26

Mederkotrás, partrendezés, tanösvények építése, madármegfigyelő állomás, kilátóhely és csónaktúra-ösvény is szerepel a tervek között.

Az ilyen pillanatokért (is) megéri természetvédőnek lenni

2016.09.06

Méltóságteljesen szárnyra kapott és elrepült a meggyógyított rétisas.

A városföldi sasmérgezés csak egy a sok közül

2016.07.18

Felmerül a kérdés, egyáltalán hogyan birtokolhat valaki egy 2008 óta betiltott erős idegmérget?

Kevesebb volt idén a kanalasgém-fióka, az első öregek már úton vannak Afrika felé

2020.07.23

Megye

Nem kedvezett a 2020-as év a legtöbb vízimadár-fajnak, így – többek közt – a kanalasgémek is rossz költési szezont zártak. Ennek hátterében a tavaszi időszakot sújtó aszály áll. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta kíséri fokozott figyelemmel, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon, és a vonulási útvonalaikon.

Új, védett őszirózsát találtak a Böddi-szék mellett

2017.11.23

Körülbelül 8 000 tő védett réti őszirózsát találtak idén a Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor a Böddi-székkel egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken.

A tompai határátkelőn érkeztek a bőröndbe pakolt teknősök

2017.01.25

Görög teknősökről van szó, egy autó csomagterében 24 példányt zsúfoltak a bőröndbe. A behozatalukhoz szükséges engedélyekkel nem rendelkeztek. Az állatokat a Szegedi Vadasparkba szállították, ahol a szükséges orvosi vizsgálatokon átesve karanténban várják a hatósági eljárás lefolytatását.

Újra költ megyénkben az egyik legnagyobb természeti értékünk

2016.06.18

Az idei évben Bács-Kiskun megye is bekerült a fokozottan védett parlagi sas költőterületei közé - olvashatjuk a jó hírt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán. A megyében ez az első ismert, sikeres parlagi sas költés.

Pro Natura díjat kaptak a KNP szakemberei is

2016.04.25

A Föld Napja alkalmából a Nemzeti Múzeumban tartott kitüntetési ünnepségen átadták az idei PRO NATURA díjakat, emlékplaketteket, és Miniszteri Elismerő Okleveleket.

Street-view a Kiskunsági Nemzeti Parkban

2016.11.15

A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai virtuális térkép, amivel ugyanúgy bejárhatunk egy természetvédelmi területet, mint a google street view-val a városi helyszíneket. A nemzeti parkok különleges élőhelyein még nemigen jár a google kamerás autója, ezért a természetvédelmi szakemberek és természetfotósok maguk készítették el a Böddi-szék virtuális térképet.

Akár kertje madarainak számbavételével is csatlakozhat az Európai Madárfigyelő Napokhoz

2016.09.29

Október első hétvégéjére hirdették meg az Európai Madármegfigyelési Napokat. Szerte az országban, természetesen a mi megyénkben is, remek programokon vehetünk részt október 1-jén, szombaton.

Csaknem 40-en kerültek újra szabadlábra

2016.08.24

Közel 40 mentett, védett állatot engedett ma szabadon a Kecskeméti Vadaskert és a Kiskunsági Nemzeti Park közös munkájuk eredményeként.

Hálórendszerrel védik a ragadozóktól a rákosi viperát a Kiskunságban

2021.02.16

Megye

A rákosi vipera kiskunsági állományának fennmaradását feltételezhetően jelenleg a ragadozók veszélyeztetik a leginkább.

Daruünnep a Szegedi Fehér-tónál

2019.11.08

Aktuális

Idén már 8. alkalommal rendezi meg a Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű népszerű rendezvényét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. 2019. november 9-én a Szegedi Fehér-tónál várják az érdeklődőket, ahol több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a családi programok, melyek a délutáni darubehúzással zárulnak.

Ritka vízimadarak gyülekeznek a Dunán

2017.01.27

A kemény tél idején szokatlanul sok vízimadár, köztük több veszélyeztetett, ritka faj egyede gyülekezik a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területére eső Duna-szakaszon, mivel a rendszeres telelőhelyeiket vastag jégtakaró borítja.

Hallott már az Európában is egyedülálló csólyospálosi darázskőről?

2016.06.25

Kecskemétre látogatott az amerikai nagykövet

2016.06.15

A Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságán tett látogatást Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerda délelőtt. 

"Ifjú Kócsagőrök” -et keres a Természetvédelmi Őrszolgálat

2016.04.20

Kecskeméten a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontjában, a Természet Házában Ötórai Zöldtea című természetismereti programsorozatban mutatkozott be az Ifjú Kócsagőr Program.