2024.03.02, Szombat
Az erdélyi falu ékköve lett a Merkbau által kivitelezett pezsgőüzem

Az erdélyi falu ékköve lett a Merkbau által kivitelezett pezsgőüzem

2016.05.10. 13:24

Hirdetés

A kiskunhalasi székhelyű Merkbaué lett az első határon túli Építőipari Nívódíj. A beruházás nehéz körülmények között világszínvonalon teremtette újra az ágazatot a valaha virágzó borvidéken, a magyarok lakta Kárásztelken.

A számos Építőipari Nívódíjjal büszkélkedő Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft-t újabb megtiszteltetés érte - derült ki a cég sajtóanyagából. A magyar építőipari vállalat a nívódíj történetében elsőként nyert díjat határon túli munkával, a Kárásztelek Pezsgőpincészet épületének kivitelezésével. Az ünnepélyes táblaavatóra Erdélyben a magyarok lakta Kárásztelken került sor.

A Kárásztelek Pezsgőpincészet a beruházásnak köszönhetően Erdély egyik legmodernebb borászati vállalatává vált Szilágy megye területén. Ha nagyságban nem is képes vetekedni a több száz hektáron szőlőt termesztő hazai borüzemekkel, a 24 hektáros szőlészeti farm szomszédságában húzódó új pincészet és berendezése világszínvonalú. A település ráadásul egy nehezen megközelíthető, viszonylag elmaradott vidékén fekszik. A valaha virágzó borvidéken a borászatot a domboldal szőlőtelepítésével kezdődőleg elölről kellett kezdeni, de az alapvetően szükséges infrastruktúra hiányában is világszínvonalú borászatot hoztak létre az ott élő magyarok a kivitelező segítségével.

Megújuló energiaforrások és átgondolt hőtechnika

A Merkbau díjnyertes épülete monolit vasbeton szerkezetű, valamint tégla tartófalak alkotják. Alapozása vasbeton gerendaráccsal összefogott alaplemez, amelyre a romániai földrengés-biztonsági előírások miatt volt szükség.

A nagy belmagasságú tároló, valamint a kétszintes irodai blokk kiemelkedik a domboldalból, míg a hordós tároló és érlelők rejtve maradnak a terepszint alatt. Ezen jól átgondolt elrendezésnek technológiai és hőtechnikai jelentősége is van. A földbe épített egység felett zöldtető került kialakításra.

A megfelelő vízelvezetésről az épületet körbeölelő földalatti drénrendszer, valamint felszíni vízelvezető árkok gondoskodnak. Az épület szigetelése rugalmas EPDM gumilemezzel megoldott. A külső és belső nyílászárók borovi fenyőből készültek. A padlóburkolat és a fal egy része csúszásmentes műgyantát, a felsőbb részek mosható falfestést kaptak.

Az épület fűtését/hűtését hőszivattyú rendszer, míg az épületben használt melegvizet napelemek biztosítják. Ezek mellett egy pelettkazán került kiépítésre, amely a szőlőbirtokon keletkező fahulladékkal működik. Az épülethez szorosan csatlakozik a szőlőfogadó és készáru raktár, amelyek rétegelt-ragasztott tetőszerkezetét korcolt titáncink lemezfedés borítja. Az épülethez vezető aszfaltos utat seprűzött beton térburkolat váltja fel, míg az épület előtt térköves díszburkolat készült.

Sokkal többről szólt, mint egy épület kivitelezése

Jelen beruházással nemcsak egy épületet kellett létrehozni a kivitelezőnek, hanem a domboldalban megteremteni egy komplett szőlőbirtokot. A terület megtisztítása, a telek bekerítése, közreműködés a szőlőtelepítésben, valamint az infrastruktúra kialakítása mind-mind a feladataik közé tartozott.

Külön kihívás volt magyar építőipari cégként egy külföldi helyszínen, külföldi támogatás előírásai szerint kivitelezni a létesítményt európai színvonalon. A Merkbau Kft. a saját létszámának alkalmazása mellett az igen elmaradott környék szakembereit is előszeretettel vonta be a munkába, amely a térség fejlődésére is kedvezően hatott.  Az elkészült borászat számos embernek ad megélhetést és mára a falu ékköve lett.

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. 1990-ben alakult, százszázalékban magyar tulajdonú, kiskunhalasi székhelyű vállalkozás. A vállalat fő profilja az építőipar, ezen belül három fő üzletágat működtet. A cég honlapja szerint az építőipari generálkivitelezési tevékenysége kiterjed a mély- és magasépítésen át az épületenergetikai felújításokra is. Referenciái között kereskedelmi létesítmények, ipari csarnokok, középületek, konténer épületek, épületenergetikai felújítások, családi és társas házak is vannak. A társaság emellett az építőanyag kereskedelemben, továbbá a szerszám-és szerszámgép kereskedelemben is jelen van.

Forrás: magyarepitok.hu, merkbau.hu

Fotók: Merkbau Kft.

Galéria

Kiskunhalasmerkbaukárásztelekpezsgőüzemnívódíj