2024.07.21, Vasárnap

Példaértékű Kiskunhalas és lengyel testvérvárosa kapcsolata

2016.06.27. 10:45

A Budapesten pénteken, az Országos Lengyel Önkormányzat szervezésében zajlott II. Magyar - Lengyel Testvérvárosi Konferencián Kiskunhalas és testvérvárosa, Nowy Sacz kapcsolata kitüntető figyelmet kapott.

A konferencián Kiskunhalast Kuris István László önkormányzati képviselő és Juhász Gábor külkapcsolati referens képviselte, a lengyel testvérvárosból, Nowy Sacz delegáltjaként Wojciech Piech polgármester-helyettes érkezett.

Az eseményen szó volt a testvérvárosi kapcsolatok városfejlesztő, közösségépítő, összekötő funkcióiról, a lengyel-magyar kulturális kapcsolatokról, valamint tárgyaltak a testvérvárosok lehetőségeiről a turizmus és a gazdaság fejlesztésében, valamint a saját kultúra közvetítésében, megismertetésében.

A konferencián felszólaló Wojciech Piech polgármester-helyettes ajánlotta a jelenlevők figyelmébe Nowy Sacz és Kiskunhalas egészen a 80-as évekre visszatekintő, nem csak papírforma szerinti, hanem valóban testvéri kapcsolatát.

Akkoriban a súlyos krízishelyzetből menekülve lengyelek érkeztek Halasra és vidékére, hogy vendégmunkásként munkalehetőséget keressenek. Ezekből kiindulva később barátságok, majd közösségi kapcsolatok alakultak ki, amely eredményeként 1993-1994-ben először az egyik, majd a következő évben a másik településen is aláírásra került Nowy Sacz és Kiskunhalas hivatalos testvérvárosi egyezménye.

Nowy Sacz belvárosa

A helyszínen tartózkodó újságírók is érdeklődést mutattak a két város kapcsolata iránt. A konferencián résztvevő PolSat News lengyel hírtelevízió vezetőivel is személyesen sikerült egyeztetnie a Kiskunhalast képviselő résztvevőknek. A varsói székhelyű országos hírcsatorna főszerkesztője együttműködési lehetőséget ajánlott fel, mely alapján médiafelületet biztosítanak Kiskunhalas legfontosabb közösségi és kulturális, valamint marketing szempontból kiemelt híreinek.

A Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója, Piotr Pietka is érdeklődését fejezte ki Halas kulturális értékei iránt. Az intézmény feladatának tekintve népszerűsíti és ápolja a közös magyar - lengyel történelmet, kultúrát és művészetet.

A konferencia után Dr. Körmendy Adrienne, krakkói főkonzul személyesen kívánta hallani a két város testvéri kapcsolatának kezdeti történetét és mai együttműködési lehetőségeit. Örömmel fogadta a kiskunhalasi kezdeményezés hírét egy 2017 júniusában esedékes, három lengyelországi helyszínen tervezett hangversenysorozattal kapcsolatban, amelyet főkonzulként messzemenőkig támogatni kíván.

A kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógus kórusa magyar komolyzenei darabokat és népdalokat bemutató hangversennyel köszöntené a jövőre 725. éve megalapított Újszandec (Nowy Sacz) testvérvárost.

Emellett 2017-ben lesz 760. éve, hogy a Szandec nevű területet V. Boleszláv lengyel fejedelem 1257-ben feleségének, Árpád-házi Kingának, IV. Béla magyar király lányának adományozta. Szent Kinga klarissza kolostort alapított Ószandecben, ahol jövőre emlékeznek halálának 725. évfordulójára, így ez a város lenne a hangversenysorozat második állomása.

A június végi program része lehet a krakkói magyar közösséggel együtt a krakkói Isteni Irgalmasság Bazilikában Szent László király szentté avatásának 825. évfordulóján bemutatott szentmise, magyar egyházzenei művekkel. 

forrás: kiskunhalas.hu

Galéria

KiskunhalasKiskunhalastestvérvároslengyel-magyarNowy Sacz