2024.07.19, Péntek

Kiskunhalas és Szabadka: vasútvonal és kiállítás

2016.03.20. 07:46

Kiskunhalas és Szabadka a közelmúltban testvérvárosi megállapodást is kötött kapcsolataik fejlesztésére. Ennek egyik eredménye a Berki Viola kiállítás.

2018 végére elkészül az új Budapest-Belgrád vasútvonal, ami 160 km-es sebességű közlekedést eredményez Kiskunhalas és Szabadka között is. A kiskunsági és a bácskai város a közelmúltban testvérvárosi megállapodást is kötött kapcsolataik fejlesztésére. Ennek egyik eredménye a Berki Viola kiállítás.

A szabadkai Kortárs Galéria és a kiskunhalasi Thorma János Múzeum Berki Viola festőművész, grafikus Mennyei alkímia című tárlatát nyitotta meg Szabadkán a Raichle-palotában. A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Nela Tonković a szabadkai Kortárs Galéria igazgatónője, Szakál Aurél a Thorma János Múzeum igazgatója és a kiállítás kurátora, Maglai Jenő Szabadka polgármestere és Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere. A tárlatot Miroslav Jovančič a kiállítás kurátora nyitotta meg. A gyűjteményes kiállításon nyolc teremben, mintegy száztíz mű lesz látható április 18-ig.  A gazdag válogatás nagy része festmény vagy színes grafika, a többi rajz, szitanyomat, rézkarc.

Berki Viola (1932-2001)

Berki Viola festőművész, grafikus Kiskunhalason született 1932. május 5-én. 1951-1958 között a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon tanult. 1958-tól 1967-ig tagja volt a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának, 1992-től a Hungária 24 művészcsoportnak, 2000-től a Magyar Művészeti Akadémiának. A szentendrei művészekkel való megismerkedés adott biztatást egyéni stílusának megtalálásához, mely 1963 körül alakult ki. Művészete narratív jellegű; részben saját fantáziája alapján, részben bibliai és történelmi alakok, események megjelenítése kapcsán. Korai festményei bukolikus hangulatúak, a naiv festményekkel rokon. Az 1970-es évektől képei zsúfoltabbak, erősen rajzos jellegűek lettek. Hatottak rá a keleti művészet mintái. A meseszerű, illusztratív stílus finom iróniával, groteszk hangvétellel társult. 1996-ban szülővárosának 136 művét adományozta, melyekből egy válogatás látható ezen a tárlaton. Budapesten halt meg 2001. március 26-án, sírja a kiskunhalasi régi református temetőben található.

Díjai, kitüntetései: Munkácsy Mihály-díj 1975; Érdemes művész 1984; Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje polgári fokozat 1994; Kiskunhalas város díszpolgára 1995; Magyar Művészeti Akadémia arany díja 2000.

A Thorma János Múzeum 2013-ban megjelentette Kovács Zita művészettörténész szerzőségével a Berki Viola albumot. 136 oldal terjedelemben életrajz, műelemzések és 120 színes reprodukció látott napvilágot, valamint angol és német rezümé. 2014-ben megnyílt Berki Viola új kiskunhalasi állandó kiállítása három teremben. A múzeum a neobarokk villában kialakított kiállítóhelyét Berki Galériának nevezte el. Azóta megjelent a Berki Viola katalógus füzet és a múzeumpedagógiai foglalkoztató füzet is hamarosan kikerül a nyomdából. Berki Viola Zöld Marci a betyár című grafikája alapján 10 méteres falfestményt avatnak a halasi Berki Galéria homlokzatán májusban.

 

 

Galéria

KiskunhalasKiskunhalasSzabadkaBerki Viola kiállítás