2024.07.16, Kedd

Kiskunhalas gyógyhely lett, van tere a fejlődésnek!

2016.03.18. 14:40

A mai Megyei Közgyűlésen Rideg László átadta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere részére azt az oklevelet, mely Kiskunhalas gyógyhellyé minősítését ismeri el.

A mai Megyei Közgyűlésen Rideg László átadta Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere részére azt az oklevelet, mely Kiskunhalas gyógyhellyé minősítését ismeri el. A polgármester beszámolt fejlesztési elképzeléseikről.

Ez önmagában csak egy cím, ezt meg kell tölteni tartalommal, hogy valódi hatást érjenek el a jövőt illetően. 

A gyógyhely minősítés megszerzésével olyan lehetőségek nyílnak meg a gyógyhely városoknak, amely egy nagyobb potenciált, és egy nagyobb kiugrási lehetőséget biztosítanak. A városban, a gyógyvízzel kapcsolatban mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez a víz egy jó minőségű víz, csak eddig nem tudták megfelelő módon a közvélemény elé tárni. Így ez csak egy belső tudás maradt. Abban bíznak, hogy ezzel a folyamattal el tudnak jutni odáig, hogy hasonlóan ismert tud lenni a kiskunhalasi gyógyhely, mint akár a Gyulai terület.

A város nem áll túl jól a turizmus tekintetében, de a település átlátja, hogy a turizmus egy olyan lehetőség, amely beindíthatja a gazdaság motorját.

Van tere a fejlődésnek, szeretnének is előrelépni.

A gyógyhellyel az egészségturisztikai profil erősítése lehet a fő irány. Ezzel együtt kell fejleszteni a wellness szolgáltatásokat, nem maradhatnak ki a családi élmények sem. A városban nagyon erős az úszás sport, az országos szövetség is támogatja őket, van esély arra, hogy a Rió-i olimpián is találkozhatunk kiskunhalasi úszóval.

Az, hogy van a városnak egy fürdője, nem jelenti feltétlen azt, hogy a turizmus be is tud indulni, ehhez kiegészítő attrakciók és szolgáltatások szükségesek. Kulturális szolgáltatás, ökoturizmus, lovas turizmus és rekreáció. Ezek a fő vonalak, amiket megpróbálnának felhúzni a turizmus tengelyén. A kulturális turizmus témában pedig a TOP forrásokkal próbálnák meg erősíteni a város szolgáltatásait.

Szálláshelyeket kellene fejleszteni, hiszen a város jelen pillanatban nem áll túl jól e tekintetben. A kemping felújításra szorul, szükség lenne olyan szállásra, hogy ha a gyógyhelyfejlesztés meg tud valósulni, akkor a megnövekedett igényeket ki tudja szolgálni.

A gyógyhelynek önálló arculatra lesz szüksége, itt kézenfekvő a Hungarikum csipke alkalmazása, ez már elkezdődött, egy ház tűzfalára felfestettek egy csipke motívumot, ami nagyon népszerű.

Miket tettek eddig?

A gyógyvíz, a gyógyfürdő be lett minősítve, és most megkapták a gyógyhely minősítést. Ezek után gyógyhely fejlesztési stratégiát készítettek elő, és a lakosságot, valamint a leendő turisták körében egy kérdőívet töltettek ki. Ennek alapján próbálták rangsorolni a célokat, amelyek mentén haladnia kellene ezeknek a fejlesztéseknek. A helyi lakosság egyetért abban, hogy a turizmust kell fejleszteni, és ez pozitív hatással lesz a város mindennapjaira és életére is.

A beadott pályázat a Csetényi parkot és a Belvárost kötné össze egy turisztikai tengellyel. Ez egy közel 900 millió forintos pályázat, melynek az önereje 20 millió forint, és a Csetényi park 18 hektáron való rekreációs és szabadidő, élményparkká való létrehozása a cél.

Főbb attrakciók, melyek meg lettek álmodva: a tó felett egy madármegfigyelő, egy kis tanösvény, egy étterem kilátóval, csónakázási lehetőséggel, fogadóépület, egy csipkelabirintus, egy kisvasút, játszótér gyerekeknek és felnőtteknek. A kun hagyományokhoz méltóan íjász-teret szeretnének fejleszteni. További tervek, hogy a látogatók egy teljes napot el tudjanak itt tölteni: városháza tornyának látogatása, a szélmalom felújítása, hasznosítása, kerékpárút bővítése, valamint a Múzeum gyűjteményét bővítenék.

KiskunhalasKiskunhalasturizmuscsipkegyógyhely