2024.07.19, Péntek

Ideiglenes befogadóállomás is nyílik Kiskunhalason

2016.07.01. 10:07

Pénteken megkezdi működését egy kétszáz férőhelyes ideiglenes befogadóállomás a kiskunhalasi volt laktanya területén, a menekültügyi őrzött befogadóközponttól elválasztva.

Pénteken megkezdi működését egy kétszáz férőhelyes ideiglenes befogadóállomás a kiskunhalasi volt laktanya területén, a menekültügyi őrzött befogadóközponttól elválasztva.

Minden nyitott befogadóintézményre ugyanazok a szabályok vonatkoznak: a menedékkérők napközben a házirendben foglaltak szerint elhagyhatják az intézményt, tájékoztatott a BM, egyúttal kiemelte, "Kiskunhalason a rendőrség - ahogy eddig, ezután is - fenntartja a közrendet és a közbiztonságot".
Az intézmény megnyitására azért van szükség, mert "Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt" a migrációs nyomás továbbra is jelentős. Európába idén már 230 ezer bevándorló érkezett, Magyarországon 22 ezer fölé emelkedett a beadott menedékkérelmek száma.
A Magyarországon beadott menedékjog iránti kérelmek közül több mint 5100-at a tranzitzónákban nyújtottak be. E menedékkérők közül több mint 4600, "sérülékeny csoporthoz" tartozó embert - köztük kisgyermekes családokat, idős, illetve beteg embereket - szállítottak át valamelyik befogadóintézménybe. Esetükben ugyanis nem alkalmazható a határon lefolytatott eljárás. 
A BM tájékoztatásában kitért arra is, "közismert", hogy a menedékkérők döntő többsége a menekültügyi eljárás alatt ismeretlen helyre távozik. 
Felhívták a figyelmet arra, hogy az illegális határátlépés vagy egyéb büntető-, illetve szabálysértési eljárás alatt álló menedékkérők egy részét menekültügyi őrzött befogadóközpontban helyezik el, főként azokat a kérelmezőket, akik korábban már visszaéltek a menekültügyi intézménnyel vagy esetükben szigorúbb ellenőrzés szükséges.

Fülöp Róbert (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun megyei település polgármestere úgy fogalmazott: "a nem várt nyitott befogadó állomás létrehozása miatt" az önkormányzat előzetes lépéseket tett a kiskunhalasi köznyugalom és közbiztonság fenntartása érdekében. A kiskunhalasi rendőrkapitány biztosította, hogy a befogadóállomás környezetében, a lakóövezetben illetve a város közterületein fokozott rendőri jelenléttel, járőrözéssel tartják fenn a közrendet és közbiztonságot.
A polgármester utasította a városi rendészet vezetőjét, hogy erőivel és eszközeivel folyamatosan ellenőrizzék a befogadóállomás környezetét, különös tekintettel a lakóövezetre, továbbá a kiskunhalasi polgárőr szervezetet is arra kérte, hogy erőikkel segítsék a közbiztonságot.
A lakosságtól azt kérte, hogy segítsék a hatóságok munkáját. Ugyanakkor megjegyezte, a város vezetése - a helyiek biztonsága érdekében - továbbra is a Kiskunhalason létesült migrációs központok mihamarabbi bezárását tartja kívánatosnak.

forrás: mti

Galéria

KiskunhalasKiskunhalasmigránsbevándorlásbefogadóállomás