2022.12.05, Hétfő

Áldozatokról pásztortűznél Kiskunhalason

2015.11.17. 13:01

Hirdetés

Magyarok az első világháborúban címmel tartott előadást Szőts Zoltán Oszkár hadtörténész (ELTE) a Pásztortűz Egyesület szervezésében, a Kiskunhalasi Városi Könyvtárban. Végső István, az egyesület elnöke köszöntötte a hallgatóságot, és összegezte az idei év első világháborús emlékezéseit.

Az előadáson Szőts igen részletesen foglalkozott az első világháború forrásaival és megítélésével. Hadinaplók, levelek, újságok, visszaemlékezések és levéltári források segítik a jelenlegi kutatásokat. Egyre több újdonságot tudunk meg a világháború részleteiről. Érdemes a legújabb kiadott publikációkat keresni, akár az Interneten is.  Sok sztereotípia látott napvilágot 1920 és 1989 között a Nagy Háború kapcsán, ezek tisztázása is folyik.

Világháború eseményit végig követve hallgathatta meg a közönség a magyar részvétel főbb mozzanatait. A központi hatalmak és az antant összecsapása nem volt magyar érdek, de a legtöbbet mégis hazánk veszített. 1914/18-ban az Osztrák-Magyar Monarchia szenvedte a legnagyobb vesztességet. 7,8 millió embert vonultattak be a hadseregbe, és közülük 1,2 millió halt meg, 3,6 millió megsebesült, míg 2,2 millió fő hadifogságba esett. Ez több mint Olaszország, Amerikai Egyesült Államok, Japán, Románia, Szerbia, Belgium, Görögország és Portugália összes vesztessége! Az ország feldarabolása pedig a még a gyarmati háborúk felfogását tükrözte.

 

Pásztortűz Egyesület információ

Galéria