2024.03.19, Kedd
Felújították Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat
bacskiskun.hu - Fotó: Szilágyi Pál Ferenc

Felújították Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat

mti

2019.09.16. 18:30

A beruházás során teljes homlokzat szigetelés, nyílászáró cserék, és egyéb energiahatékonysági korszerűsítési munkálatok valósultak meg.

Hirdetés

A vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítését célzó projekt keretében mintegy 381 millió forintból felújították a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházat.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a pénteki átadóünnepségen kiemelte: a kormány az elmúlt években jelentős összegeket fordított egészségügyi infrastrukturális fejlesztésekre és beruházásokra a gyógyulás korszerű és méltó körülményeinek megteremtése érdekében, valamint azért, hogy mindenki a lakóhelyéhez a lehető legközelebb férjen hozzá magas színvonalú egészségügyi szolgáltatáshoz.
Emlékeztetett: Magyarországon 2010 óta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet és 104 mentőállomást újítottak fel, továbbá 23 rendelőintézet és 31 mentőállomás épült.
Vitályos Eszter elmondta: az egészség megőrzése, az egészséges életmód és az emberhez méltó egészségügyi ellátás biztosítása rendkívül fontos cél, éppen ezért a hazai és európai uniós támogatásokkal zajló fejlesztések tovább folytatódnak.
Közölte, a vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítését célzó projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében mintegy 8,2 milliárd forintból valósult meg.
Az államtitkár emlékeztetett: Kiskunhalas a 2014 és 2020 közötti időszakban csaknem 12 milliárd forintnyi támogatási összeggel gazdálkodhat, amely mintegy kétszerese a hasonló adottságú településekre jutott forrásokhoz képest.

 

Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy Kiskunhalason 1779 óta működik egészségügyi ellátás, kórház pedig 1854 óta. Az 1974-ben elkészült mai, központi tömb 1997-ben nagyszabású rekonstrukción esett át. A folyamat azonban nem állt meg, hiszen a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház 2010 óta tizenhárom nyertes pályázaton vett részt, amelyek révén több mint 4,6 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz jutott - mondta.
A helyettes államtitkár kiemelte: a magyarországi kórházak fejlesztése mindig is prioritás volt, és az is marad, tehát ezek a beruházások a jövőben is folytatódnak.

 

Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház főigazgatója elmondta: a projekt keretében a főépület hőszigetelését, valamint nyílászáróinak cseréjét végezték el, amely környezetvédelmi szempontból is lényeges és a fenntarthatóság alapját jelenti. Ezeken kívül a kórház homlokzati rekonstrukciója is megvalósult. Kiemelte, hogy a napi betegellátásban semmilyen fennakadást nem okozó kivitelezéssel egy időben felújították a kórház konferenciatermét és könyvtárát is, illetve elkezdődött a stroke-neurológia új helyre költöztetése.
A főigazgató emlékeztetett: ahhoz, hogy a város és a térség legnagyobb munkáltatója, a mintegy 850 munkavállalót foglalkoztató kórház a régió fejlődő pályára állított intézménye lehessen, további komoly fejlesztésekre van szükség, amelyek tervszerű előkészítése jelenleg is folyik.

Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta: jól felszerelt kórházak nélkül az egészségügyet fenntartani nem lehet, ugyanakkor azt is látni kell, hogy Magyarországon van "az egymillió emberre eső legtöbb kórház Európában". Az összesen 156 kórház fenntartása, kiegyenlített fejlesztése pedig nagyon sok forrást igényel.

KiskunhalasKiskunhalasKiskunhalasi Semmelweis Kórház