2024.04.26, Péntek
Fiatalos megjelenést kapott a kiskunhalasi szakképző iskola
fotók: Szilágyi Pál Ferenc

Fiatalos megjelenést kapott a kiskunhalasi szakképző iskola

Bányai Gábor facebook

2018.10.15. 15:04

A jelenleg 570 diák oktatását ellátó intézményben több mint 40 szakmát kínálnak a fiataloknak. Választhatnak az építő-, fém- és vendéglátóipari szakmák közül, de tanulhatnak asztalosnak, villanyszerelőnek, vagy éppen varrónak is.

Hirdetés

Aki rég járt már Kiskunhalason, szinte fel sem ismerné Vári Szabó István nevét viselő szakképző Iskolát, mely tavaly ünnepelte fennállásának 130. évfordulóját. Az eltelt 130 év alatt a szakképzés rengeteget bővült mint intézményileg, mind formájában, és hol összevonásokon, névváltásokon ment át, de a több évtizede elnyert jelenlegi épületegyüttesének és formájának, a megépítése óta nem volt ilyen volumenű korszerűsítése.Az elmúlt másfél-két évben kezdődtek meg azok az energetikai korszerűsítési munkálatok, melyek az intézménynek új arcot, 21. századi, esztétikus és modern, fiatalos megjelenést adtak. Elsőként a Kollégiumi szárnyon kezdődtek meg a munkálatok, majd folytatódtak tovább egészen a főépület és végül tégla épület teljes megújításáig. Az energetikai korszerűsítések által az épületegyüttes teljes szigetelést, új vidám színeket, teljes fűtésrendszer korszerűsítést, új nyílászárókat, és főépület új tetőszerkezetet kapott. Ezen felújítások összértéke meghaladja a 330 millió forintot.

Az átadó rendezvény díszvendége, és Magyarország Kormánya részéről átadója Dr. Palkovics László miniszter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője volt, aki köszöntőjében külön hangsúlyozta, hogy a szakképzés fejlesztésébe fektetett források új kapukat nyitnak ahhoz, hogy ezekben az intézményekben végzett fiatalok komoly eséllyel induljanak az életben, hiszen az oktatási rendszer legfontosabb elemévé mára a szakképzés vált. 

 

Papp Gyula a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy eddig a Képzési Centrum fennállása óta több mint 1,6 milliárd forint forrás jutott a tagintézmények fejlesztésére. Elsődleges cél a fenntarthatóság és energia hatékonyság biztosítása, hiszen a megtakarított forrásokból további fejlesztések indukálhatóak. 

 

Nem szégyen szakmunkásnak lenni, mert szükség van a jó szakemberekre, akiknek egyik kiváló képző helye a felújított és most átadott Vári Szabó István Szakképző Iskola. Sajnos a 2010 előtt lerombolt nívója a szakképzésnek nehezen állítható helyre. Akkor úgy vélték szégyen ha valakinek nincs érettségije, nincs diplomája, pedig egy jó szakma, egy kiváló szakember kiválóan meg tudja állni a helyét, és jelen állás szerint egyre versenyképesebb bérekkel, egyre több és több szakemberre van szüksége a magyar gazdaságnak. A mostani felújítások is egyre erősítik, hogy az országban a szakképzés egyik fellegvárának számít már a Vári Szabó. A megkezdett munkát folytatni kívánjuk, és nem kevesebb a cél, hogy az ország legjobb szakképző intézményévé váljon az iskola. Szabó Edina igazgató asszony is hangsúlyozta, hogy nem kevesebb a cél, minthogy a Vári a legjobbak között legyen, és a legkiválóbb képzést biztosítsa az itt tanuló diákoknak. 2016-ban a Vári Szabó az év szakképző iskolája címet nyerte el, és igazgató asszony számára nem kisebb a cél, minthogy évről évre újra megkaphassák ezt a címet.

 

KiskunhalasKiskunhalasVári Szabó István Szakképző Iskola