2024.04.16, Kedd
A hétvégén Kiskunhalas a
fotók: Szilágyi Pál Ferenc

A hétvégén Kiskunhalas a "burgonya fővárosává" vált

Bányai Gábor facebook

2018.10.08. 14:25

Már ötödik éve rendezték meg a Kiskunhalasi Burgonya Napokat. A hagyományokhoz híven az első napon szakmai konferencia és fajtabemutatók várták az ágazat érdeklődőit, ahol a szakpolitikusok helyzetértékelőjén túl tájékoztatók hangzottak el a NÉBIH és NAK szakembereitől, melyet fajtabemutatók követtek.

Hirdetés

Az idei évben a rendezvényt Dr. Viski József Agrár-vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. A köszöntők és helyzetértékelések után délután a növényvédelem és tápanyagutánpótlás újdonságairól, új technológiai áttörésekről, új technikákról, eljárásokról és szerekről tartottak előadásokat szakemberek.

Az idei évben az ágazatot az időjárási viszontagságok miatt igen gyenge termés sújtotta, ami a többi ágazattól eltérően viszont a felvásárlási áraknál jelen esetben olyan felhajtó erővel bírt, ami jelentős drágulást okozott mind a kiskereskedelmi szektorban, mind pedig a felvásárlók körében. Piaci szempontból az ágazat komoly technológiai hátránnyal küzd, ami hosszú távon egyre rosszabb termésátlagokat fog eredményezni. Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője is javasolta egyrészt a szakmai tudás folyamatos bővítését, melyben az agrárium tőlünk nyugatabbra sokkal előrébb jár, másrészt bevált új technológiák bevezetését, melyekre egyre több referencia van már az országban is, és a Termelői Értékesítő Szervezetek (TÉSZ) ágazati megvalósítását, mely sokkal nagyobb versenyelőnyt tudnak biztosítani egyes ágazati szereplők számára, főleg az unión belüli konkurens országokkal szemben. Ha nem cselekszik záros időn belül az ágazat, nem fejleszti magát, nem áll át olyan technológiákra, melyek az időjárási viszonyok rohamos változásainak is ellen tudnak állni, mely átállás fajtákban, eszközökben, tápanyag utánpótlásban, növényvédelemben egyaránt fontosak, és nem épülnek ki a saját értékesítési utak, és logisztikai rendszerek, úgy az import burgonya el fogja nyomni a magyar termelőket. Ennek megakadályozására partnerek vagyunk a szakminisztériummal, mely folyamatosan igyekszik úgy alakítani a támogatási rendszereket és a jogi környezetet, hogy az segítse a gazdálkodókat, de ehhez szükséges a termelői oldal is, akik partnerek a felzárkóztatásban és a fejlődésben - mondta el javaslatában Bányai Gábor.

 

KiskunhalasKiskunhalasburgonyaKiskunhalasi Burgonya Napok