2024.04.26, Péntek
Megkezdődött a Csipkeház felújítása
Fülöp Róbert facebook

Megkezdődött a Csipkeház felújítása

Halasmédia

2018.09.24. 15:30

Januárban jelentették be a jó hírt, miszerint a Csipkeház több, mint 70 millió forint értékben megújul. A munkálatok néhány hete megkezdődtek, jelenleg cudar a helyzet, ám jelentős energetikai korszerűsítés, kiállítás modernizálás és interaktivitást támogató eszközbeszerzések előtt állnak, ami megéri ezt az átmeneti állapotot.

Hirdetés

Kiskunhalas város jelképe, egyedülálló turisztikai attrakciója, Magyarország és a nagyvilág büszkesége a halasi csipke. A csipke, mint hungarikum és a halasi csipkevarrás élő hagyománya kiemelkedő nemzeti értékként szerepel a Magyar Értéktárban. A halasi csipke történetét bemutató Halasi Csipkemúzeum és Csipkeházban a kor elvárásainak megfelelve nagyszabású fejlesztés kezdődött el.

Kiskunhalas Önkormányzata a Csipkeház látogatóbarát fejlesztése projekt során sikeresen pályázott. A TOP-1.2.1-16-BKI – Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázaton 72.800.000 Ft támogatási összeget kapott. A projekt közvetlen célja a múzeum felújítása, szolgáltatási palettájának gazdagítása, valamint a kulturális örökség jellegéhez illeszkedő élményelemek kidolgozása. A fejlesztés keretében a múzeum belső felújítása, a burkolatok cseréje, a látogatótér kismértékű átépítése és a világítás felújítása fog megvalósulni. A munkálatok már elkezdődtek, a szakemberek felszedték a régi burkolatokat, megkezdődött a padlófűtés kialakítása, hamarosan új nyílászárók kerülnek a fogadótérbe.

A külső burkolatrendezés során megfelelő mozgáskorlátozott feljárót alakítottak ki, a vizesblokk is megközelíthető lesz a kerekes székesek számára. A dolgozók részére is kialakítanak egy teakonyhát. Szécsiné Rédei Éva igazgató elmondta, megváltozik a kiállítótér is, új világítás, kék-fehér, néhol türkizes árnyalatú lesz az új arculat. A képek, vizuális elemek, egy modern kiállítóteret eredményeznek.

Farkas Dániel Kiskunhalas alpolgármestere úgy gondolja, a megújult Csipkeház illeszkedik Kiskunhalas turisztikai elképzeléseihez, a Thorma Múzeum és Bay gyűjtemény mellett, a Berki Galéria, valamint a Csipkeház olyan kulturális célpont lehet, amelyért érdemes Kiskunhalasra jönni. A kiállítás és a csipkevarrók munkája a rendezvényteremben tekinthető meg a felújítás ideje alatt. Egy másik pályázati forrásból kicserélték a pergólát is.

forrás: halasmedia.hu

KiskunhalasKiskunhalasCsipkeház