2022.05.28, Szombat

Nagybányai művészportrék címmel nyílt kiállítás Kiskunhalason

MTI

2018.08.30. 05:00

Nagybányai művészportrék címmel a nagybányai művésztelep alkotóit arcképeken keresztül bemutató időszaki kiállítás nyílt kedden a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a tárlat megnyitóján kiemelte: Nagybánya és a modern magyar festészetet elindító nagybányai festőiskola egy csodálatos és sokszor megidézett legendás példa.

Az ott alapított és bő fél évszázadon át működő művésztelepen alkotó festők műveinek, életműveinek és örökségének gazdagsága rádöbbent, hogy mennyi világszínvonalú kulturális értékünk van, amely feldolgozásra, bemutatásra és tanulmányozásra vár - tette hozzá.

A Nagybányai Művésztelepen alkotó festőkről szólva kiemelte, nemcsak kortársak vagy kollégák, hanem jó barátok is voltak. Festészeti tanulmányaik alatt is sokszor együtt, ugyanannál a mesternél sajátították el a művészi látásmódot és a technikai tudást. Mindezek pedig úgy határozták meg őket és művészi törekvéseik kiteljesedését, ami ma is példaértékű.

Az államtitkár szerint a hagyomány tisztelete, a családtól örökül kapott értékek továbbvitele, a szociális és emberi érzékenység a mai művészek számára is követendő. Ezek tudatosítása, újragondolása, majd újabb és újabb művek létrehozása egyben kötelességük is - hangsúlyozta.

Szücs György művészettörténész, a tárlat egyik kurátora elmondta, a Nagybányai művészportrék című tárlat egy "jelképes és megalapozott" nyitókiállítás a Thorma János Múzeumban. Képei önmagukban több csoportra oszthatók, így "láthatóak szerepjátszó és rejtett önarcképek, de vannak barátság- és haragportrék" is közöttük. A művészek, Thorma János és barátai a portrékon és önarcképeken keresztül ugyanakkor "párbeszédet folytatnak velünk" - tette hozzá.

Bay Miklós műgyűjtő, a tárlat másik kurátora kiemelte, a tárlat képeinek alkotóit egy nemzeti festészet létrehozása vezérelte, hogy nemzeti témáikkal nevelhessék az embereket. A cél most Kiskunhalason is hasonló: létrehozni egy élő kulturális központot, amely nevelheti látogatóit.

Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a kiskunhalasi gyűjtemény felvállalta azt a feladatot, hogy a nagybányai művészetet és Thorma János életművét megismertesse a nagyközönséggel. Ennek első lépéseként 2017-ben a múzeum új kétszintes épületszárnyában megnyílt a 115 festménynek otthont adó Thorma Galéria és a Bay Gyűjtemény.  

A Kiskunhalasi őszi tárlat keretében a múzeum folytatja a nagybányai alkotók munkásságának sokrétűbb bemutatását. A december 9-éig látogatható Nagybányai művészportrék című kiállítás 29 művész 44 alkotásával a gyűjtemény látványos módon avatja be a nézőt a festők és arcképeik megismertetésébe. A tárlat szomszédságában található Bay Gyűjteményben pedig a művészek egy-egy reprezentatív alkotásával is találkozhat a látogató. A 30 önarckép és a 14 művésztársról készült festmény "betekintést nyújt a művészek érzelmekkel átszőtt, baráti és családi kötelékekkel megerősített gazdag világába" - fogalmazott az igazgató.

A tárlaton többek között Thorma János, Bornemissza Géza, Mikola András és Farkas Eszter önarcképe is látható.

KiskunhalasKiskunhalasBács-Kiskun megyekiállításNagybányai művészportrék

Hirdetés

Hirdetés