2024.03.28, Csütörtök

Lengyel kegyképmásolat érkezik Kiskunhalasra

2018.05.29. 14:33

A kiskunhalasi Szent Péter és Szent Pál apostolok főplébánia június 28. és július 1. között a Szent Péter - napok eseménysorozattal emlékezik meg a templom búcsújáról.

Hirdetés

Június 28-án 18:30 órakor Ft. Hozdik Zsolt tb. kanonok, plébános, érseki tanácsos pappá szentelésének 22. évfordulóján mutat be hálaadó szentmisét.

Június 29-én, pénteken 18:30 órakor a templombúcsú ünnepnapján Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutat be ünnepélyes szentmisét, melynek keretében szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A szentmise előtt 17:30 órakor érkezik meg Kiskunhalasra a lengyelországi Nowy Saczból (Újszandec) az Antiochiai Szent Margit bazilikában őrzött kegykép körmenetben hordozható másolata. A testvérvárosból érkező képet ünnepélyes keretek között fogadják és helyezik el a templomban. A képet a bazilika plébánosa, Ft. Dr. Jerzy Jurkiewicz prépost és a bazilika kórusa kíséri.

Június 30-án, szombaton a bazilika kórusa a szegedi dómban vendégeskedik, 18:00 órakor a szentmise keretében lengyel és latin egyházzenei műveket énekelnek.

Július 1-jén, vasárnap 10:00 órakor a kiskunhalasi Szent Péter és Szent Pál apostolok főplébánia templomban Ft. Dr. Jerzy Jurkiewicz prépost, az újszandeci bazilika plébánosa a templombúcsúra emlékezve mutat be lengyel nyelvű szentmisét. A szentmisén közreműködik a bazilika kórusa. A szentmisét a lengyelországi kegyképpel a templom körül tartott körmenet zárja. A szentmisén az idén 25 éves testvérvárosi kapcsolat évfordulójára való tekintettel a meghívást elfogadva a ma ismert információk alapján jelen lesz Jerzy Snopek úr, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Nagykövet úr a lengyel testvérekkel a nap folyamán a világhírű halasi csipke otthonába, a Csipke Múzeumba és a Thorma János Múzeumba - Az Év Múzeuma 2018- is ellátogat.

A bazilika kórusa július 2-án hétfőn a Parlamentbe és a Szent István Bazilikába látogat.

 

A lengyel bazilika kórusa

Évtizedek óta díszíti az egyházi liturgiát és a nemzeti ünnepeket. Korosztályban vegyes csoport, 30 taggal. A kórusvezető prof. Renata Jonakowska-Olszowska. A kórus számos nemzetközi fellépése (többek között Olaszország, Franciaország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország) után most a szegedi dómban és Kiskunhalason énekel.


A kegykép

Helyi elbeszélésekből ismerve a lengyel bazilikában őrzött kép valószínűleg a XIII. század második felében készült. Egy Szent Lukács által festett kép egy másolata. 1785 óta az újszandeci Antiochiai Szent Margit bazilikában látható. A 20. században három hivatalos csodatételnek tanúja, további 50 csodás gyógyulást jelenleg vizsgálnak.  A képről több másolat készült. Ezek egyike Szent II. János Pál pápa 1999-es szandeci látogatásakor, Árpád-házi Szent Kinga magyar királylány szentté avatásákor volt az oltárkép. Egy-egy körmenetben a képet ezrek kísérik Lengyelországban.

1680-ban leírt legenda szerint a kép Jeruzsálemből orosz vidékre került, onnan Leo herceg hozta a Kárpátokba IV. Béla magyar király idején. Ott találkozott egy szent életű remetével és odaadta számára a képet. A remete elajándékozta azt az újszandeci ferenceseknek, akik 1297 óta egészen 1782-ig őriztek, amikor császári rendelet alapján megszűnt a rendház.
Egy másik elbeszélés alapján cseh Vencel (magyar uralkodóként László) király orosz vidékről kapta és Magyarország felé tartott vele, de a menet a mai szandec vidékén éjszakázott. Másnap reggel induláskor a képet szállító kocsi megrekedt, nem tudták elvontatni, pedig lovakat és marhákat is állíttattak a kocsi elé. Egy ferences szerzetes kibontatta a kocsin levő képet és imádsága közben azt az utasítást kapta, hogy a kép maradjon ott és emeljenek egy templomot.

 

Rövid videó a lengyel bazilikában őrzött kegyképről és a Magyarországra érkező másolatról:

 

Galéria

KiskunhalasKiskunhalasSzent Péter és Szent Pál apostolok főplébániakegykép