2024.03.29, Péntek

Különleges csipke mozaik avató a Csipkeházban

halasicsipke.hu

2017.09.10. 20:43

Vajgel Pál csipke mozaik táblaképeit avatták fel a Csipkeház udvarán.

Hirdetés

Az épület nagytermében pedig a kiskunhalasi művész festményeiből nyílt válogatott kiállítás. Németh István fotóművész 1902 című, a 115 éves halasi csipke előtt tisztegű művét szintén ezen a napon láthatta a közönség először új helyén, a Csipkeház aulájában.

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke hangsúlyozta, Vajgel Pál saját erejéből fejlesztette, képezte magát. A Csipkeház udvarán találkozhatnak a látogatók új, Táncos pár című művével. Pajor Kálmán köszönetet mondott az autodidakta iparművésznek, amiért ennyire a szívügyének érzi a város büszkeségét.

"A pillanatot kell meglátni egy művész alkotásában, utána pedig érdemes elgondolkodni mit jelent számunkra és mit jelenthet a művésznek. Vajgel Pál művei nekünk szólnak, Ő minden művét a közönségnek készíti, ami igényeinkhez igazítva. Ő az a művész ember, aki alkotásaiban a szépséget, az értékeinket szeretné átadni, és ezt a legigényesebb, olykor formabontó, de mégis klasszikus formában. Mindig öröm számomra művész úr kiállításain részt vennem, hiszen mindig találok egy olyan új, szívemhez szóló alkotást, mely egy pillanatra megállít, elgondolkodtat és elgyönyörködtet."

 

Fülöp Róbert polgármester úr örömét fejezte ki, hogy a Csipkeházzal szemben található épület tűzfalára festett óriáscsipke után újabb kültéri alkotást avathattak fel. A több mint ötezer darabból álló mozaik alkotások egy újabb ékességét jelentik a városnak, a Halasi Csipkének és Csipkeháznak, valamint minden halasi embernek. Vajgel Pál önmagától megálmodott egy csipkét, amely nem a hagyományos technikával készült. Ezúttal nem öltésekkel, de létrejött egy újabb csipkealkotás. Vajgel Pál is szólt az egybegyűltekhez. Arról beszélt, hogy mióta nyugdíjas, még intenzívebben alkot, már 400 képe van. Szereti a kihívásokat, bevallása szerint azok éltetik. Akkor is fest, ha ténylegesen nem fest, mert akkor is az jár az eszében. Táncos pár című, nagy volumenű képét öt hónap alatt készítette járólapok felhasználásával.

A kiállítás megnyitóján látványos produkciókkal, határon innen és túlról származó táncokkal lépett fel a Cornea Zsolt vezette Halas Táncegyüttes.Németh Istvánnak idén, az év első felében volt kiállítása a Közösségek Házában. A fotóművész tragikus hirtelenséggel elhunyt. Csipkeházat bemutató 3D-s, 1902 című alkotását menyasszonya a Csipkeháznak ajándékozta. A művet új helyén szintén szeptember 7-én mutatták be a közönségnek.

 

forrás: halasmedia.hu

KiskunhalasKiskunhalasVajgel PálHalasi Csipkeház