2024.03.28, Csütörtök

Ilyen lesz a kibővített Thorma-múzeum

Halasmédia

2017.03.24. 09:03

A 21. századnak minden szempontból megfelelő, háromszintes szárnnyal bővül majd az elkövetkező hetekben a kiskunhalasi Thorma János Múzeum. Az új rész 200 négyzetmétert foglal el az udvarból, a Bay-gyűjtemény a pincében, a Thorma Galéria pedig a földszinten kap helyet.

Hirdetés

Napok óta zajlanak már a munkálatok a Thorma János Múzeum udvarán, ahol a főépülethez újabb szárny kerül.

A 200 négyzetméteres alapterületű, három szintes, rész megfelel a 21. századi igényeinek és teljesen egységes képet mutat majd a korábbi bővítéssel.

 

Thorma János: Domboldal

 

- A pincébe a Bay-gyűjtemény (nagybányai művészet) kerül, a földszinten a Thorma Galéria, vagyis Thorma János festményei lesznek láthatók, körülbelül 110 műalkotással. Eddig, állandó jelleggel 15 képet nézhettek meg a látogatók a művésztől. A fejlesztés eredményeképpen létrejön a világ legnagyobb Thorma János állandó kiállítása és Magyarország legnagyobb nagybányai festészeti kiállítása.

 

Az udvaron körülbelül ezer négyzetméternyi terület marad szabadon. Az építkezés kapcsán régészeti feltárások is voltak, illetve lesznek is még. Az eddigi eredmények szerint újkori, török kori és 15. századi objektumok, valamint jelentős számú kerámialeletek kerültek elő. 

KiskunhalasKiskunhalasThorma János Múzeum