2024.03.29, Péntek

Kunfehértón is nagy érdeklődéssel fogadták a Malenkij robot vándorkiállítást

Pásztortűz Kulturális és Hagyományápoló Egyesület

2017.01.18. 15:17

A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében létrejött vándorkiállítás során 2016 őszétől a diákok az iskolákban is megismerkedhettek a malenkij robot nemzetközi, magyarországi és kiskunhalasi vonatkozásaival. A hetedik állomáson, 2017. január 18-án a Kunfehértói Művelődési Ház és Könyvtárban nyílt meg a tárlat.

Hirdetés

A megemlékezés elején a Kunfehértói Általános Iskola tanulói közösen énekelték el a Himnuszt, majd Huszár Zoltán polgármester és Stammer József tanár köszöntötte a kezdeményezést. A 72 éve történt tragikus eseményeket Végső István történész vázolta fel a tanároknak és a diákoknak.

„Menetoszlopba állítottak bennünket, és szovjet katonák kíséretében Tökölre hajtottak. Egy pincében töltöttünk el egy hetet, de egy falat ennivalót sem adtak. Utána naponta harminc kilométert gyalogoltunk, mire elértünk Kiskunhalasra, ahol marhavagonokba zsúfoltak. Körülbelül egy hétig utaztunk, de nem tudtam, hogy hová és miért. Egy vagonban legalább hatvanan voltunk, nem engedtek kiszállni. Emlékszem, ennivalóként egy fonott kosárban piszkos, büdös nyershúst dobtak be közénk naponta egyszer. A vécézést úgy intéztük el, hogy a vagon padlóján egy lyukat fúrtunk. Voltak néhányan, akik azon keresztül próbáltak megszökni menet közben, de a szerelvény végén álló géppisztolyos katonák halomra lőtték a szökevényeket." - szól az egyik GULÁG visszaemlékezés a szovjet területre kényszermunkára ártatlanul elhurcoltak tragédiájáról.

„A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve" részeként valósul meg a programsorozat.

A kiállítás 2017. februárig utazik a Kiskunhalasi Járás iskoláiban.

Galéria

Kiskunhalasmalenkij robotKunfehértóvándorkiállításiskolások