2024.03.19, Kedd

Megkezdődtek a geotermális kútfúrás előkészítő munkálatai Kiskunhalason

eu-fire.hu

2016.12.29. 15:53

Elkezdődtek az előkészítő munkálatai annak a geotermális kútfúrásnak, amely után a jelenleg használt földgázt geotermális energia válthatja fel a kiskunhalasi távhőrendszerben. Amennyiben a tesztkút igazolja az előzetes számításokat, a város egy korszerűbb fűtésrendszerre állhat át és egy hosszútávon is fenntartható, stabil rendszer építhető ki.

Hirdetés

A tereprendezéssel, az útépítéssel és az előkészítő munkálatokkal megkezdődött az a munka, amely során geotermális kutat hoz létre Kiskunhalas határában a Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Kft. Az előkészítési munkákat követően megkezdik a kút mélyítését, amely várhatóan a jövő év első negyedében fejeződik be. A kútfúrás során pontosan felmérhető, hogy hogyan tudja a város a távfűtési rendszerét átállítani a jelenleg használt földgázról a környezetbarát geotermiára. A technológia nagy előnye, hogy a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától és hosszabb távon is kiszámítható, stabil és korszerű fűtésrendszert tesz lehetővé. Ugyancsak fontos szempont, hogy a földgázalapú távhőtermeléssel ellentétben a geotermális rendszereknek minimális a káros anyag kibocsátása, használatuk nem szennyezi a környezetet.

A  projekt teljes költsége valamivel több mint 1,351 milliárd forint, amelyből közel 460 millió forintot az EGT Alap finanszíroz. 

Szakértők szerint Magyarországon – a meglévők mellett - legalább 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára - ide tartozik Kiskunhalas is.

A „Geotermális hő hasznosítása Kiskunhalas város távhőrendszerében”című projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok támogatásában részesül. A projekt általános célja, hogy a jelenlegi fosszilis üzemanyagra támaszkodó távhőrendszert geotermikus alapúra állítsa át Kiskunhalas városában.

Kiskunhalasgeotermális kútfúrásgeotermikus energiatávfűtési rendszerKiskunhalasi Geotermikus Projekt Kft.