2024.03.28, Csütörtök

Szélmalomnál mulattak Halason

Pásztortűz Egyesület

2016.09.06. 09:02

A IX. Zenélő Szélmalom zenés-prózás-táncos programon, a kiskunhalasi Sáfrik szélmalomnál idén is kiemelt hangsúlyt kapott a népzene és a néptánc, de volt akusztikus popzene és szépirodalom is.

Hirdetés

A 2008 óta zajló rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet Kiskunhalas jelképére, örökségére, közkincsére: a Sáfrik szélmalomra. Már az 1860-as években állt itt szélmalom. 1901-ben Sáfrik József építette a mostani négyszintes szélmalmot. Jelenlegi formáját 115 éve nyerte el az épület! Ekkoriban akár 30-35 szélmalom is szelte a halasi és környélbeli szeleket, és őrölte a helyiek gabonáját. A Sáfrik szélmalom 1940-es évektől már nem őrölt, raktárként használták. 1966-tól országosan védett műemlék lett. A programot most is Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke nyitotta meg. A rendezvény konferansziéja, Mongyi Gergely rádiós műsorvezető volt.

Az estig tartó eseményen fellépett: a Soltvadkert Város Citerazenekara és Népdalköre, a Soltvadkerti Ifjúság Citerazenekar, a Kelebiai Daloskör, Kunsági Bogár Bálint, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Balotaszállási Citerazenekar, a Kolo Tánccsoport Tompáról, a József Attila Irodalmi Kör, a Pöndölös Női Citerazenekar Jánoshalmáról, a Summer & Green acustic, a Vadvirág Tánccsoport Mélykútról, a Barkóca Tánccsoport Tompáról, Vladár Károly magyar dudás, és végül a Halasi Népdalkör.

A szélmalom előtti teret lángos illat lengte be. A Napsólyom Íjász Egyesület a gyerekeknek tartott íjászkodást. A Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak köszönhetően tűzoltóautót lehetett kívül belül megtekinteni. A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda sátránál egészségszűrést végeztek. A Magyar Máltai Szeretet Szolgálat, a Pásztortűz Egyesület és a Halasi Csipke Közalapítvány asztalainál kézműveskedés várta a gyermekeket. A helyi alkotó saroknál grafikus és festőművész mutatta be tudományát.