2024.07.21, Vasárnap

Kiskunfélegyházára került a díj fiatal gazda kategóriában

2016.02.24. 12:23

Február elején gyűltek össze, 179 fő részvételével tartották meg a magyar Agrár Oszkár-díj átadót. Nagyon jó hangulatú este volt, rengeteg értékes emberrel, akik kétségtelenül az agrárvilág legjobbjai. 2015-ös év Agrárembere Fiatal gazdák kategóriában egy kiskunfélegyházi gazdálkodó lett. Czakó Szabolcs János agrármérnök, 7 éve gazdálkodik, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. A gazdálkodást a föld szeretetén keresztül közelíti meg, ahogy ő fogalmazott, érzelmileg motivált első sorban.

Czakó Szabolcs János, illetve családja 20 hektáron kezdett el gazdálkodni, ma már 300 hektárt művelnek Bugac és Kiskunfélegyháza közelében. A saját és bérlet terület fele gyep, másik fele pedig számtó, ahol kalászosokat, napraforgót, kukoricát, lucernát, muhart termeszt Szabolcs. Jelenleg 50 húsmarhát tart, de szeretné az egyedszámot 100-ra emelni. A marha mellett libával és mangalicával is foglalkozik.

Czakó Szabolcs János nagybirtokos családból származik, így érzelmileg is motivált volt abban, hogy olyan hivatást válasszon, amelyt ősei is műveltek. Saját földjeit több darabban vásárolta, ahol jó szakemberként első feladatának azt érezte, hogy azokat művelésre alkalmassá tegye. Azt vallja, a föld az első, utána következhet csak a termelés. Nagyon fontosnak tartja a technológia felkészültséget, illetve azt, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon gazdálkodjon. Lehetőségei szerint igyekszik a környékbeli rászorulókat támogatni, akár tűzifával, akár munkával is. Támogatja a mezőőrük munkáját és lakóhelyét is közösségi munkával. Városi fiataloknak igyekszik bemutatni a gazdálkodói életet az Agrya Vidék kaland programjában.

Magáról a díjról

Az „ÉV AGRÁREMBERE” díj azt a célja, hogy olyan gazdálkodókat, agrárszakembereket mutasson be a nyilvánosság előtt, akik a gazdaság és a társadalom tartóoszlopai. Az „ÉV AGRÁREMBERE” díjjal a szervezők azokat a gazdálkodókat szerették volna kitüntetni, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elköteleződésükkel és kitartásukkal sokat tettek/tesznek a mezőgazdaságért. A díj célja a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkájának, társadalmi felelősségvállalásának, ilyetén teljesítményének elismerése, kiemelése az egész társadalom előtt.

Az év agrárembere megtisztelő címre tíz különböző kategóriában, nevezetesen Növénytermesztés, Növényvédelem, Fenntartható gazdálkodás, Kertészet, Állattenyésztés, Agrárgépészet, Fiatal gazda, Feldolgozó-élelmiszeripar, Erdészet-vadászat, Agrárkutatás kategóriában hirdettek győztest.

forrás: agroforum.hu/azevagrarembere.hu
 

Galéria

KiskunfélegyházaAz év agráremberefiatal gazdanövénytermesztésállattenyésztés

Ajánló