2024.07.16, Kedd

Vádat emeltek az étolajos áfacsalás gyanúsítottjai ellen

2016.06.22. 11:54

Huszonhat ember ellen emeltek vádat egy kiskunfélegyházi étolajgyártó cég működése ügyében, egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni kárt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. 

A Főügyészség közleménye szerint a kiskunfélegyházi kft. vezetője 2011 és 2013 között jelentős mennyiségű étolajat gyártott, amelyhez az alapanyagot - áfamentesen - Romániából és Bulgáriából szerezte be. A vállalkozás később nem tett eleget az étolaj belföldi továbbértékesítése utáni áfafizetési kötelezettségének. 

A cégvezető a társaival egy olyan cégláncolatot hozott létre, amely valós gazdasági tevékenység nélküli számlázást végzett. Ezzel a módszerrel több éven keresztül azt a látszatot keltették, mintha az étolajgyártó és forgalmazó kft. az árut belföldi cégektől szerezte volna be és a beszerzés során a belföldi áfát megfizette volna - írták.
A számlaláncolat létrehozásában és működtetésében tizenhét vádlott vett részt, akik hosszabb időn keresztül bűnszervezetben folytatták a tevékenységüket úgy, hogy egymás között a feladatokat - cégalapítás, számlázás, banki utalások, készpénzfelvételek - megosztották.

Az elkövetők csaknem három éven át több mint 4,1 milliárd forint áfát nem fizettek be. Ezzel a költségvetési csalással a cég értéke a többszörösére nőtt, amit kihasználva a cégvezető és házastársa a kft.-t az eredeti érték 64-szereséért, több mint 5,5 milliárd forintért eladta. A vételárat a családtagjaik egyebek mellett osztrák bankszámláira utalták át - derül ki a közleményből.

Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség huszonhat ember ellen emelt vádat, a bűnszervezetben tizenheten vettek részt. Tizennyolcan korábban voltak már büntetve, nyolcan pedig - köztük a cégvezető és házastársa - büntetlen előéletű.
A bűnszervezetet irányító cégvezető előzetes letartóztatásban van, társai házi őrizet és lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék dönt majd.

mti

Galéria

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaáfacsalásétolajkecskeméti törvényszék

Ajánló