2024.04.28, Vasárnap
Kettős jubileumot ünnepelnek Kiskunfélegyházán
Fotó: Csányi József polgármester / Facebook

Kettős jubileumot ünnepelnek Kiskunfélegyházán

MTI

2024.01.22. 11:11

Egész éves programsorozattal ünnepli Kiskunfélegyháza várossá nyilvánításának 250 éves évfordulóját és megemlékeznek a 145 esztendővel ezelőtt született Móra Ferenc íróról is - jelentette be a település polgármestere.

Hirdetés

Változatos eseményekkel emlékezik meg Kiskunfélegyháza a városi rangjának elnyeréséről. Csányi József polgármester sajtótájékoztatót tartott a tervezett eseményekről. Ezen felidézte, hogy Mária Terézia királynő 1774. február 4-én keltezett oklevéllel adott mezővárosi rangot Kiskunfélegyházának, amely számos kiváltságjoggal járt, egyebek mellett évi országos vásár megtartását engedélyezte.

Az ünnepségsorozat keretében már bemutatták a település nevezetességeire fókuszáló imázsfilmet és megnyílt Görög Anita fotográfus tárlata a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A Szép Félegyháza című fényképkiállításon 35 fotó látható, a képeket az évfordulóra megjelent, a 250 éves város Kiskunfélegyháza című képeskönyvből válogatták.

Albumbemutató, szentmise és gálaműsor

A 250 oldalas, angol és magyar nyelvű változatban is kiadott album  bemutatóját február 2-án tartják a városháza dísztermében.

Rosta Ferenc kultúráért felelős alpolgármester elmondta: a művelődési központban rendezendő jubileumi gálaműsort február 4-én egy hálaadó szentmise előzi meg, amelyet Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke celebrál a Sarlós Boldogasszony templomban.

A gálaműsorban elsősorban kiskunfélegyházi, illetve a városhoz kötődő előadók, művészek lépnek fel, majd átadják a jubileumi esztendő tiszteletére létrehozott, egyszeri alkalommal adható kitüntetéseket azok részére, akik az elmúlt 30-50 esztendőben kiemelkedő munkát végeztek a városban.     

Szoboravató

A régi adósságát törleszti a város március 15-én, amikor felavatják Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész Boczonádi Szabó Józsefről, az 1848-49-es szabadságharc félegyházi hőséről készült szobrát a város főutcáján. Rosta Ferenc emlékeztetett: a Városalapítók Hete mindig is gazdag eseményekben, de az idei számos különlegességet tartogat, ugyanis a május 17. és 26. között zajló programsorozatban helyet kap a Kiskun Expo és a Mórák találkozója, hiszen a 2024-es év - a 145 éve született író tiszteletére - Móra Ferenc-emlékév is egyben.

Móra-emlékév

Az idei Miénk itt a tér szabadtéri kiállításon Monostori Ferenc homokszobrász mutatkozik be, aki a Móra-évforduló tiszteletére egy háromméteres homokszobrot készít a Kiskunfélegyházán született íróról.

Az ünnepségsorozat keretében a Petőfi-sétányon, a műfordítók emlékoszlopai között kap helyet a kínai Bay Mang domborműve. Kis Virág keramikus alkotását június 11-én leplezik le.

Ősszel összekapcsolódik majd a Móra-emlékév a jubileumi esztendővel, hiszen a 20 éves Félegyházi Táncszínház Móra Ferenc műveiből készült táncjátékot állít színpadra.

A Libafesztivál is a jubileum előtt tiszteleg

A 25. Kiskunfélegyházi Libafesztivál is a 250 éves jubileum jegyében zajlik majd, mint ahogy decemberben az adventi programok is. A rendezvénysorozat december 22-én ünnepi szentmisével és St. Martin koncertjével zárul a Szent István templomban - részletezte az alpolgármester.

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházavárossá nyilvánításjubileumgálaműsorKalocsa-Kecskeméti FőegyházmegyeKiskunfélegyházi Libafesztivál