2024.04.19, Péntek
Megújult Kiskunfélegyháza városközpontja
Fotók: kiskunfelegyhaza.hu

Megújult Kiskunfélegyháza városközpontja

magyarepitok.hu

2022.02.17. 16:02

A Zöld város projekt építési munkálatai nyomán gyakorlatilag az egész főtér és a település főutcája, a Kossuth utca is új arculatot kapott.

Hirdetés

Teljesen megújult Kiskunfélegyháza városközpontja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálása alatt álló pályázatán elnyert több mint kétmilliárd forint támogatásból.

A kiskunfélegyházi önkormányzat az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a munkák összességében 8,3 hektárnyi területet érintettek, köztük a város főutcáját, a Petőfi teret és a Béke teret, a piac környékét, a tejcsarnokot, valamint a Szent János tér környékét.

A Zöld város projekt építési munkálatai nyomán gyakorlatilag az egész főtér és a település főutcája, a Kossuth utca is új arculatot kapott. Új térburkolatok, közvilágítás, közösségi terek és játszóterek fémjelzik a projektet.

A rekonstrukció során mintegy félmillió növényt telepítettek, két hektáron évelő cserjéket ültettek, két hektáron pedig gyepesítettek. Mindezen felül két látványos szökőkút díszíti a városközpontot, egyrészt a Sarlós Boldogasszony-templom, másrészt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár előtti téren.

A Zöld város program keretében elnyert összegből parkosítottak és automata öntözőrendszert építettek ki. A felhasznált építőanyagok és a növények kiválasztásakor nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, így hangulatos, ökológiailag kedvező közösségi tereket alakítottak ki - olvasható a közleményben.

Többségében olyan fafajokat választottak, amelyek a városban korábban már beváltak, egyebek mellett platánt, tulipánfát, keskenylevelű kőrist, déli ostorfát és díszcseresznyét. Néhány új fafaj ültetése mellett - hegyi juhar, örökzöld tölgy, kobusi liliomfa - pedig szakmai ajánlás miatt döntöttek.

Megújultak a járdák, energiatakarékos térvilágítást kapott a belváros. Jelentősen átalakult a főtéren és környezetében a közlekedési rend, enyhültek a parkolási nehézségek.

Azt írták, a városközponti hőszigethatás legjelentősebb mértékben az aktív zöldfelületek növelésével és ehhez kapcsolódóan a burkolatok mennyiségének csökkentésével valósult meg.

KiskunfélegyházaTOPZöld városZöld város program