2024.03.28, Csütörtök
Elkezdődött a Móra Ferenc Emlékház felújítása
kiskunfelegyhaza.hu

Elkezdődött a Móra Ferenc Emlékház felújítása

kiskunfelegyhaza.hu

2021.06.10. 11:02

A felújítás folyamán a villamoshálózat korszerűsítése, a falak meszelése, és a kiállítás felfrissítése valósul meg június végére. Előreláthatólag a Félegyházi Napok programsorozat keretében nyitja meg kapuit újra a közönség előtt az emlékház.

Hirdetés

Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója számolt be a folyamatban lévő változásokról.

– 1972. február 8-án nyílt meg a Móra Ferenc Emlékház. A műemlékké nyilvánított szülőházat az elmúlt majd 50 évben természetesen több alkalommal is fel kellett újítani. A nádtetőn tízévente, a falazaton még sűrűbben szükség állagmegóvó munkákat elvégezni.

A nádtetőt 2000-ben tudtuk utoljára rendbe rakatni, azóta az időjárás, illetve a madarak tönkretették. Az épület állagmegóvása mellett 2012-ben újult meg az 1979-ben megnyitott tárlat. Évek óta kerestük azt a pályázatot, ami fedezi a teljes renoválás költségét. Örömünkre szolgált, hogy a Népi Építészeti Program kiírása erre megfelelő keretet adott, amit kiegészítettük a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata hozzájárulásával is.

Mivel az épület műemléki védelem alatt áll, nagyon oda kellett figyelnünk a kivitelezés lépéseire. Számos szakvélemény bekérésére volt szükség, alapos felkészülést igényelt a feladat. Idén márciusban lebontottuk a házban található kiállítást, és elkezdődött a nádtető felújítása.

Érdekességként megemlítem, hogy ugyanaz a mester, Takács Ferenc keze által szépült meg a tető, mint húsz évvel ezelőtt. Május közepére készültünk el vele. A jövőben is igyekszünk e kulturális örökség állagát megóvni, és ha módunkban áll, további pályázati lehetőségeket kihasználni.

 

KiskunfélegyházaKiskunfélegyházaMóra Ferenc Emlékház