2024.03.28, Csütörtök
135 éve képeznek Félegyházán iparosokat
kiskunfelegyhaza.hu

135 éve képeznek Félegyházán iparosokat

kiskunfelegyhaza.hu

2020.03.06. 15:54

Százharmincöt éve indult el az iparos képzés Kiskunfélegyházán. A város képviselői 1884-ben döntöttek az alsófokú tanonciskola létrehozásáról.

Hirdetés

A Kis-Kun-Félegyházi Városi Alapfokú Ipariskola 1885. februárjában kezdte meg a képzést. Az alapítás évfordulójára nagyszabású rendezvénnyel emlékeztek meg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolában, amelyre meghívták az egykori tanárokat, diákokat is. Az első emeleti lépcsőfordulónál egy időkapszulát rejtettek el, amely az intézmény történetét, jelenlegi munkáját, eredményeit dokumentálja, illetve a diákok által fontosnak tartott iskolai élményeket.

Ágoston Tibor tagintézmény-vezető köszöntőjében elmondta, hogy a következő évek számos változást hoztak az iskola életében, de az a cél, hogy az iskola kellően sok ismerettel lássa el az iparos pályára készülőket, azóta sem változott.

– Ebben az iskolában tanultak szakmát, tettek érettségi vizsgát évtizedek alatt az egymást követő generációk. Közülük váltak sokan a szakmák elismert mestereivé, neveltek ki újabb szakembereket, lettek a város és környéke sikeres vállalkozóivá. Sokat változott az elmúlt években, évtizedekben a társadalom és ennek függvényében az iskolával szemben támasztott követelmények, elvárások is. A változó körülmények között mindenkor a legfontosabbnak tartottuk a következetes, értékközpontú oktató és nevelő munkát. A 135 év alatt a Kossuthban folyamatosan kiemelkedő szakmai és pedagógiai munka zajlott, így az iskola nagyban hozzájárult a magyar közoktatás és köznevelés fejlődéséhez – hangsúlyozta Ágoston Tibor, aki büszkén számolt be arról is, hogy a kiváló tanulmányi és sportteljesítmények mellett 2009-ben és 2019-ben megkapták az “Év szakképző iskolája”-díjat, majd pedig a fogyasztói tudatosságra nevelő iskola és az akkreditált tehetségpont-díjakat is.

Papp Gyula főigazgató felszólalásában kifejtette: az a tény, hogy egy intézmény ennyi éven keresztül fenn tudott maradni, azt jelenti, hogy szükség volt és szükség van az itt zajló munkára. Hangsúlyozta: 1885 óta számos oktatást megreformáló törvény született, de a Kossuth képes volt folyamatosan odafigyelni a meghatározó irányzatokra és azokra megfelelő válaszokat adni. A képzési paletta összeállításánál meghatározó szempont volt az iskola környezetében tevékenykedő munkaadók igényeinek kielégítése.

A 2020-21-es tanév minden értelemben új korszak kezdetét jelenti az intézmény életében. Alapvető cél az, hogy az új alapokra helyezett szakképzési rendszer megfelelő válaszokat adjon a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatosan megújuló kihívásaira. Ehhez szükséges a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúra és eszközállomány.

Ez a folyamat már elkezdődött. A Kossuth szakképzőben 37 millió forintot fordítottak eszközbeszerzésekre, és a közeljövőben megvalósul az iskola aulájának teljes körű rekonstrukciója, az elavult épületrészek energetikai felújítása és tervezik a tornacsarnok rendbetételét , az iskolaudvar renoválását is – tette hozzá a főigazgató.

KiskunfélegyházaképzésBács-Kiskun megyeiparos